Informateurs hekelen polarisatie in politiek R’dam

Formatie Liefst zes partijen gaan nu eindelijk in Rotterdam een coalitie vormen. De informateurs hekelen de lokale politieke cultuur.

Rotterdam moet een nieuwe politieke cultuur krijgen, zonder partijpolitieke uitsluiting en zonder onwil tot samenwerking. Met die boodschap hebben informateurs Paul Rosenmöller en oud-Kamerlid Pieter Duisenberg dinsdag hun opdracht afgerond.

Ze noemden zichzelf het Team Never Give Up, vertelde voormalig GroenLinks-leider Rosenmöller bij de presentatie van een schets voor een coalitieakkoord. De afgelopen dagen was „een proces van duwen, trekken, sleuren, mensen die zich onder druk gezet voelden”, zei hij. „Niemand weet, behalve wij, wat wij bij tijd en wijle voor onaangename gesprekken hebben gevoerd c.q. moeten voeren.”

VVD, GroenLinks, D66, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP, die met z’n zessen 23 van de 45 Rotterdamse raadszetels hebben en zo de kleinst mogelijke meerderheid, gaan proberen voor de zomer een coalitie te formeren. Dat werd zondagavond al bekend. Het rechtse Leefbaar Rotterdam, met 11 zetels de grootse fractie, is niet welkom in deze „middenvariant”.

Tijdens de verkiezingscampagne sloten D66 en PvdA een coalitie met Leefbaar al uit. En ondanks talrijke gesprekken met verkenners en informateurs bleef er tot vorige week een patstelling bestaan. Leefbaar en de VVD wilden het lange tijd met elkaar proberen, links wilde niet met twee rechtse partijen in een coalitie.

Slecht voor de stad

„Het moet ons van het hart dat de gepolariseerde verhoudingen in de Rotterdamse politiek slecht zijn voor het aanzien van de politiek en vooral voor de stad zelf”, zei Rosenmöller. „Daarom adviseren wij de raad van Rotterdam de verhoudingen te normaliseren, waarbij het open, inhoudelijke politieke debat de norm wordt en de zoektocht naar verbinding de uitdaging.”

Zelf moesten de informateurs zich op de bijeenkomst dinsdag ook verdedigen. Vanwege de impasse hebben Rosenmöller en Duisenberg „via de inhoud” geprobeerd een doorbraak te forceren. Na gesprekken met alle partijen stelden ze een raamwerk voor een coalitieakkoord op waar alle partijen op konden ‘solliciteren’. De ambities hierin zijn onder meer een stad zonder taalachterstanden, een energie- en klimaatakkoord en een derde stadsbrug over de Nieuwe Maas.

Leefbaar-leider Joost Eerdmans noemde de raamwerk-methode zondag „mislukt”. Binnen zijn partij leeft het gevoel dat typische Leefbaar-thema’s, zoals veiligheid en integratie-eisen, onvoldoende verwerkt zijn in het raamwerk. Om de groene thema’s in het raamwerk staat Leefbaar dan weer niet zo bekend; een beter milieu zou beginnen met „schone singels, nette straten en groene speelplaatsen”.

De informateurs beweren dat de input van Leefbaar wel degelijk is verwerkt. „Natuurlijk begrijpen wij de teleurstelling van de grootste partij”, zei Rosenmöller daarover. Maar volgens hen waren er gewoon te weinig partijen met animo voor een coalitie met Leefbaar. Rosenmöller: „Die partijen waren op één hand te tellen, namelijk drie. Leefbaar zelf, de VVD en 50Plus.”

Aan de andere kant waren negen partijen voorstander van de huidige middenvariant, inclusief DENK, het islamitisch geïnspireerde Nida en de SP, zei Rosenmöller.