In beeld

Herdenking Bobby Kennedy 50 jaar na zijn dood

Precies vijftig jaar geleden werd Robert Francis (Bobby) Kennedy neergeschoten in het Ambassador Hotel in Los Angeles. Het gebeurde vlak nadat hij de voorverkiezingen in Californië om het presidentschap had gewonnen. Zijn bekendere broer president John F. Kennedy werd vijf jaar eerder vermoord in Dallas. Het huis waar Robert F. (Bobby) Kennedy werd geboren in de Amerikaanse stad Boston, is tegenwoordig een museum ter ere van zijn boer JFK. In het museum is momenteel een expositie te zien ter nagedachtenis aan Bobby Kennedy. Op de Nationale Begraafplaats in Arlington wordt woensdag een herdenkingsdienst gehouden.

Tekst Steven Musch

Een bezoeker kijkt naar een foto van de Kennedy-kinderen bij het John F. Kennedy Presidential Museum and Library in Boston. Vlnr op de foto: Joe Jr., John, Rosemary, Kathleen, Eunice, Patricia, Robert, Jean, en Ted met hun moeder Rose.
Foto Brian Snyder / Reuters
John F. Kennedy (l) met zijn broer Robert (Bobby) Kennedy (r) en zijn hond Mo in het zomerverblijf van de familie op Cape Cod in Massachusetts.
Foto AP
15 maart 1958: Senator John F. Kennedy, (m), en zijn broers Edward Kennedy (l), destijds student aan de Universiteit van Virginia, en Robert F. Kennedy bij een jaarlijks diner van de Gridiron Club in Washington.
Foto AP
22 juni 1963: De Amerikaanse minister van Justitie, Bobby Kennedy (l) spreekt met leden van de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging, onder wie Martin Luther King Jr. Vijfitig jaar na de dood van Bobby Kennedy brengt Netflix een nieuwe documentaire over hem uit: "Bobby Kennedy for President".
Foto Bob Schutz / AP
28 augustus 1963: De Amerikaanse president John F. Kennedy (r) en zijn broers Robert F. Kennedy (l) en Edward M. Kennedy (m) bij het Witte Huis in Washington. De Democraat JFK werd op zijn 43ste verkozen na een overwinning op Nixon. Hij was daarmee de jongste president van de VS ooit. Zijn presidentschap werd gekenmerkt door de Cubacrisis en de Vietnamoorlog. Ook bekend is zijn speech waarin hij de Amerikaanse ruimtevaartplannen bekendmaakt. "We choose to go to the Moon", is misschien wel zijn bekendste uitspraak.
Foto Cecil Stoughton / EPA / JFK Presidential Library
25 november 1963: De begrafenis van president John F. Kennedy bij de Nationale Begraafplaats van Arlington. Op de foto zijn de moeder van JFK te zien, Rose Kennedy ( links; gesluierd), de weduwe Jacqueline Kennedy (rechts), en zijn broer Robert F. Kennedy. JFK werd op 22 november 1963 op 46-jarige leeftijd vermoord in Dallas tijdens een publiekstour door Texas. Lee Harvey Oswald is de vermoedelijke dader, maar over de schuldvraag doen allerlei complottheorieën de ronde. In 1991 maakte regisseur Oliver Stone de samenzweringsthriller JFK.
Foto AP
Van 1965 tot 1968 was Bobby Kennedy senator in New York. Tijdens die periode werd duidelijk hoe populair hij was. In '68 stelde RFK zich dan ook kandidaat voor het presidentschap. Op bovenstaande foto schudt hij handen van kiezers op straat in Philadelphia tijdens zijn campagne voor de Democraten.
Foto AP / Warren Winterbottom
Buttons voor de presidentscampagne van Robert Francis Kennedy in 1968, hetzelfde jaar waarin hij is vermoord. De Palestijn Sirhan Bishara Sirhan bekende op 3 maart 1969 de dodelijke schoten afgevuurd te hebben. Hij werd tot de doodstraf veroordeeld, maar in 1972 werd die straf omgezet tot levenslang. Sirhan zit nog steeds vast. Net als bij de moord op zijn broer doen er allerlei complottheorieën de ronde over de moord op RFK. Over de dag van de moord is een speelfilm gemaakt met de titel 'Bobby'.
Foto Henry Diltz / Corbis via Getty Images
5 juni 1968: Senator Bobby Kennedy houdt een toespraak in de balzaal van het Ambassador Hotel in Los Angeles, waar hij de winst claimt van de voorverkiezingen in Californië en South Dakota. Kort daarna verlaat hij het hotel via de achteringang en schudt hij het hotelpersoneel de hand. Op dat moment wordt hij neergeschoten. Hij overlijdt de volgende ochtend in het ziekenhuis.
Foto Dick Strobel / AP
5 juni 1968: Senator Bobby Kennedy spreekt zijn laatste woorden uit tegenover het publiek in het Ambassador Hotel. Links naast hem staat zijn vrouw Ethel en rechts staat zijn campganemanager Jesse Unruh. Ethel Kennedy is zwanger als haar man wordt neergeschoten.
Foto Dick Strobel / AP
5 juni 1968: Kennedy is nog bij bewustzijn, vlak nadat hij is neergeschoten in de keuken van het Ambassador Hotel in Los Angeles. Boris Yaro, fotograaf van de Los Angeles Times, herinnert zich de schietpartij: "Bobby zwaaide met zijn armen als een bokser. Op een gegeven moment bukte hij met zijn hoofd tot aan zijn knieën, maar de man bleef maar schieten, waardoor vijf anderen ook gewond raakten. Ik bevroor. Nee, zei ik tegen mezelf. Niet weer een Kennedy." Ook Bob Thomas, Hollywood-reporter van AP, was op 5 juni 1968 aanwezig aanwezig bij de partijbijeenkomst. Hij hoorde schoten en gegil, schrijft persbureau AP, en snelde daarna de keuken van het hotel in, waar hij de stervende Kennedy op de vloer aantrof, met bloed uit zijn achterhoofd gutsend. Hij belde AP: “Ik heb een flits. Kennedy neergeschoten.”
Foto Boris Yaro / Los Angeles Times / Polaris
Juni 1968: de schutter Sirhan Sirhan wordt afgevoerd. Naast hem zijn advocaat Russell E. Parsons. Hoewel Sirhan in het verleden een bekentenis heeft afgelegd, houdt hij tot op de dag van vandaag vol dat hij onschuldig is.
Foto AP
Juan Romero (67) houdt een foto vast van hemzelf naast de stervende Bobby Kennedy. Romero was een 17-jarige ober bij het Ambassador Hotel in Los Angeles. Hij schudde de hand van de presidentskandidaat en meteen daarna werd Kennedy voor zijn ogen neergeschoten. Zowel Romero als Kennedy vielen op de grond. "Ik knielde naast hem en zag zijn lippen bewegen", aldus Romero tegen het Amerikaanse radioprogramma Morning Edition van de NPR. "Dus ik legde mijn oor tegen zijn lippen en hoorde hem zeggen: is iedereen in orde? Ik zei: Ja, iedereen is oké." Vervolgens legde Romero zijn hand onder het hoofd van Kennedy. "Ik leg mijn hand tussen het koude beton en zijn hoofd om het comfortabel voor hem te maken. Ik voelde een stroom bloed door mijn vingers sijpelen."
Foto Jud Esty-Kendall / StoryCorps via AP
19 november 2013: Het gras wordt gemaaid bij het graf van Robert F. Kennedy op de Nationale Begraafsplaats van Arlington. Op de begraafplaats wordt deze woensdag, vijftig jaar na de dood van Kennedy, een herdenkingsceremonie gehouden.
Foto Carolyn Kaster / AP