Recensie

Recensie

Genieten van terugblik op gemiste e.s.t.

GoGo Penguin, het Tingvall Trio, Mammal Hands… De invloed van het Esbjörn Svensson Trio op hedendaagse jazzbands is onmiskenbaar. Modern, rekbaar, vondsten uit de pop en rock, soms dansend licht en herhalend toewerkend naar een climax. En dan weer een ingenieuze wending.

Tien jaar geleden is het alweer dat de Zweedse pianist Esbjörn Svensson, frontman van het in 1993 gevormde e.s.t., bij een duikongeval overleed. Zijn jazztrio met bassist Dan Berglund en drummer Magnus Öström was een populair fenomeen dat veel jonge liefhebbers aantrok.

e.s.t. Live in London, een compilatie van twee concertavonden in Londen in 2005, roept alles terug in herinnering. Het zijn live-opnames vol geestdrift van een intuïtief improviserende band op stoom. De liefde voor de melodie, de harmonische verfijning. Het serene ‘Believe, Beleft, Below’ als kleinood. Een terugblik om van te genieten.