Experiment

Geen stemrecht voor 16- en 17-jarigen bij verkiezingen in Friesland en Zeeland

Friese en Zeeuwse jongeren van 16 en 17 jaar mogen volgend jaar niet stemmen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Grondwet laat het door Friesland en Zeeland gewenste experiment niet toe, heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) maandag in een Kamerbrief geschreven. D66 en GroenLinks, die al langer pleiten voor een lagere stemleeftijd, hadden de minister gevraagd de proef toe te staan. Behalve op de Grondwet wijst Ollongren op onderzoek van de Universiteit Twente, waaruit is gebleken dat verlaging van de wettelijke stemleeftijd waarschijnlijk niet leidt tot meer politieke betrokkenheid onder jongeren. Evenmin zou het de aandacht van politici voor jongerenthema’s vergroten. Ook mist de minister grote maatschappelijke drang om de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar. Ollongren ziet wel andere manieren om de betrokkenheid van adolescenten te vergroten, bijvoorbeeld door „digitale vormen van democratische participatie”. Ze benadrukt dat 16- en 17-jarigen wel kiesrecht kan worden toegekend voor verkiezingen voor stadsdeelcommissies en wijkraden, zoals dit jaar in Rotterdam gebeurde. (NRC)