Bosbrand in nucleaire zone Tsjernobyl

De brand zou woeden in het beruchte ‘Rode bos’. Volgens de hulpdiensten is er geen direct gevaar voor de omgeving.

Rookwolken achter de nucleaire centrale in Tsjernobyl. Foto door het raam genomen met mobiele telefoon.
Rookwolken achter de nucleaire centrale in Tsjernobyl. Foto door het raam genomen met mobiele telefoon. Foto Natalka Levina /Reuters

In het zwaar vervuilde bos rondom Tsjernobyl in Oekraïne is dinsdag een bosbrand ontstaan. Volgens de Oekraïense hulpdiensten is de brand woensdag teruggedrongen van zes- naar driehonderd vierkante meter en is de situatie onder controle.

Volgens de hulpdiensten is er geen gevaar voor de omgeving. De brand ontstond zo’n tien kilometer van de voormalige kerncentrale en woedt voornamelijk op droog gras, takken en omgevallen bomen. Om de brand te bestrijden zijn 150 brandweermannen uitgerukt en blusvliegtuigen en een blushelikopter ingezet.

Op Facebook worden elk uur updates gegeven van het stralingsniveau in de omgeving. De straling in het gebied en Kiev blijven volgens deze berichten onder het schadelijke niveau.

In 2016 kreeg de ontplofte kernreactor een nieuwe overkapping om straling tegen te gaan. Bekijk hier de timelapse die werd gemaakt van de installatie.

Rode bos

Tsjernobyl ligt honderd kilometer ten noorden van Kiev aan de rivier de Dnestr, die richting de Oekraïense hoofdstad stroomt. In 1986 ontplofte één van de kernreactoren van Tsjernobyl, dat toen nog bij de Sovjet-Unie hoorde. Het was een van de ergste nucleaire rampen ooit, waarbij een radioactieve stofwolk richting Europa waaide. In totaal kwam er negen ton radioactief materiaal in de lucht.

Het gebied heeft de bijnaam ‘het Rode Bos’, door de roodbruine kleur van de bomen in het gebied na de ramp. De nucleaire zone, dertig kilometer rondom de oude kerncentrale, is onbewoonbaar. Wel zijn er regelmatig bustours voor toeristen door het verlaten gebied. Het gebeurt vaker dat het bos rondom Tsjernobyl vlam vat. In 2015 hield een bosbrand vier dagen aan.