Recensie

Recensie

Bombastisch zonder pompeus te klinken

De Iers/Schotse band Snow Patrol viert het 25-jarig jubileum met een nieuw album, het eerste in zeven jaar. Snow Patrol houdt van bombast, zonder daarbij pompeus te klinken. Soms gaat de groep over de grens (in ‘Wild Horses’), maar meestal zorgen de muzikanten voor subtiliteiten op de achtergrond, die de grote uithalen relativeren. Wildness kent dromerige nummers die stevig uitgroeien, zoals opener ‘Life On Earth’. Na een zacht begin wordt zanger Gary Lightbody omringd door chaotische mannenstemmen en enkele straffe drumklappen. Het resultaat is wiegend maar ferm.

In ‘Soon’ klinkt Lightbody ineens warm en volbloedig als Rufus Wainwright. In lang aangehouden, statige frasen, laat hij zijn stem glijden over synthesizergebrom terwijl hoge vioolklanken als een priem door de gedragen sfeer steken. De groep klinkt onverwacht funky en disco in ‘A Dark Switch’. De strijkers brommen en Lightbody ‘jodelt’: een licht moment.