Argentinië zegt omstreden voetbalwedstrijd in Jeruzalem af

Vorige maand maakten de Israëlische autoriteiten bekend de oefenwedstrijd te verplaatsen van Haifa naar Jeruzalem.

Een poster met Lionel Messi hangt naast een portret van de Palestijnse president Abbas.
Een poster met Lionel Messi hangt naast een portret van de Palestijnse president Abbas. Foto Hazem Bader/AFP

Ook voetballer Lionel Messi is een pion in het Israëlisch-Palestijns conflict geworden. Na een politiek conflict hebben Messi en zijn teamgenoten dinsdagnacht bedankt voor een omstreden WK-oefenwedstrijd in Jeruzalem.

De wedstrijd van zaterdag zou aanvankelijk in Haifa gehouden worden, maar de Israëlische regering besloot deze vorige maand te verplaatsen naar Jeruzalem. Dit leidde tot grote onvrede aan Palestijnse zijde. Dat land beschouwt de stad ook als hoofdstad.

Palestijnse voetbalbond bedankt Messi

De Palestijnse voetbalbond reageerde kritisch op de verplaatsing van de wedstrijd. Volgens voorzitter Jibril Rajoub gebruikt de Israëlische regering de wedstrijd als een politiek instrument. Hij riep fans afgelopen weekend op foto’s en T-shirts met de naam van Messi te verbranden als hij het voetbalveld in Jeruzalem zou betreden.

Woensdag leek de voorliefde van Rajoub voor Messi te zijn teruggekeerd. Bij een persconferentie hing een grote poster met de tekst: “Namens alle Palestijnen: bedankt Messi.” Ook hingen hier Argentijnse en Palestijnse vlaggen.

Pro-Palestijnse activisten roepen vaker op tot boycots van culturele en sportieve evenementen. De nieuwste vijand komt van binnen en hij heet ‘BDS’.

‘Messi wordt bedreigd’

De Israëlische ambassade in Argentinië bevestigt woensdag dat de wedstrijd is afgezegd. Volgens de Israëliërs is de keuze gemaakt vanwege “bedreigingen en provocaties” aan het adres van Messi. De nationale voetbalbond zegt een klacht in te dienen bij wereldvoetbalbond FIFA. Argentinië heeft geen specifieke reden gegeven voor de afzegging.

Israëlische politici reageren teleurgesteld op het besluit van Argentinië. Minister van Milieubescherming Zeev Elkin zegt zich zorgen te maken over “de politisering van de keuze van Argentinië”.

Artiesten als politieke speelbal

Het is niet de eerste keer dat een sportwedstrijd leidt tot ophef in de regio. Vorige maand ging de Ronde van Italië voor het eerst van start in Israël. Het doel van dit evenement was het land op een “normale” manier aan de wereld te tonen.

Ook artiesten worden gebruikt als politieke speelbal. Zij worden al jaren onder druk gezet door pro-Palestijnse activisten om niet te komen optreden in Israël. Onder meer de Nieuw-Zeelandse zangeres Lorde zegde haar optreden in Tel Aviv af. De Israëlisch-Amerikaanse actrice Natalie Portman weigerde eerder dit jaar een prijs uit handen van Netanyahu aan te nemen.

De afzegging van de wedstrijd komt in gevoelige periode. Vorige maand vierde Israël zijn zeventigjarig bestaan, wat gepaard ging met massale protesten in de Gazastrook. Hierbij vielen meer dan honderd doden. Ook verhuisden de Verenigde Staten hun ambassade onlangs naar Jeruzalem, waarmee het land de stad als hoofdstad van Israël erkende.