Argentijns elftal zegt omstreden voetbalwedstrijd in Jeruzalem af

Lionel Messi.
Lionel Messi. Foto David Fernandez/EPA

Het Argentijnse voetbalteam heeft bedankt voor het spelen van een omstreden oefenwedstrijd tegen Israël, zaterdag in Jeruzalem. Het duel zou aanvankelijk in Haifa gehouden worden, maar werd door de Israëlische regering verplaatst. Dit leidde tot grote onvrede bij de Palestijnen, die Oost-Jeruzalem als hoofdstad beschouwen.

Volgens de voorzitter van de Palestijnse voetbalbond Jibril Rajoub gebruikt de Israëlische regering de wedstrijd als politiek instrument. Hij riep fans dit weekend op foto’s en shirts met de naam van Lionel Messi te verbranden als hij het veld zou betreden. De Israëlische ambassade in Argentinië zegt dat de wedstrijd is afgezegd vanwege „bedreigingen en provocaties” aan het adres van Messi. De nationale voetbalbond zegt een klacht in te dienen bij wereldvoetbalbond FIFA.

Vorige maand startte de Ronde van Italië in Israël. Ook dat leidde tot ophef. De afzegging van het Argentijnse elftal komt in een turbulente periode. De VS verhuisden onlangs hun ambassade naar Jeruzalem, waarmee het land de stad als hoofdstad van Israël erkende. (NRC)