Werkdruk

Ambulancepersoneel krijgt nog dit jaar meer loon, hoeveel is nog onduidelijk

Ambulancemedewerkers krijgen nog dit jaar meer loon. Vakbonden FNV en CNV Zorg & Welzijn kondigden dat maandag aan na overleg met werkgeversorganisatie Ambulancezorg Nederland. Hoeveel de loonsverhoging precies inhoudt, zou FNV dinsdag bekendmaken, aldus FNV Zorg & Welzijn-bestuurder Fred Seifert.

Om het personeelstekort op te lossen worden daarnaast de salarissen vanaf volgend jaar gelijkgetrokken met die van ziekenhuismedewerkers zoals verpleegkundigen. Hierdoor moet de overstap naar ambulancewerk aantrekkelijker worden. Nu nog krijgt ziekenhuispersoneel beter betaald. Ook hebben de vakbonden en werkgevers afspraken gemaakt over het tegengaan van het extern inhuren van mensen om roostergaten op te vullen. Wat die afspraken precies zijn, wilde bestuurder Seifert maandag niet zeggen.

Personeel van de ambulante nooddiensten voerden lang actie voor betere arbeidsvoorwaarden. De werkdruk onder ambulancepersoneel wordt door hen als te hoog ervaren, waardoor ze bijvoorbeeld aanrijtijden niet meer konden halen. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) stelde daarom in november 19,5 miljoen euro beschikbaar. Van dat bedrag wordt 6 miljoen euro besteed aan het opleiden van nieuwe mensen. (NRC)