Verenigde naties

Iran kondigt hervatting van verrijken uranium aan

Iran is begonnen met voorbereidingen om zijn capaciteit voor het verrijken van uranium op te voeren. Dit heeft het dinsdag formeel in een brief laten weten aan het Internationaal Atoomagentschap in Wenen. Irans geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei had maandag al aangekondigd dat hij hiertoe opdracht had gegeven voor het geval het akkoord van Iran met de internationale gemeenschap definitief beëindigd zou worden. De VS zegden dit akkoord over de beperking van Irans nucleaire programma vorige maand eenzijdig op. EU-staten hebben gezegd het akkoord te willen handhaven en zoeken naar manieren de economische samenwerking met Iran voort te zetten zonder dat Europese bedrijven schade oplopen door Amerikaanse sancties. Zonder die samenwerking wil ook Iran af van het akkoord. (AP)