‘Nieuwbouwwoningen vertonen steeds meer gebreken’

Het gemiddelde aantal gebreken per nieuwbouwwoning is vergeleken met 2013 gestegen met 40 procent.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Het percentage nieuwbouwwoningen dat wordt opgeleverd met gebreken was in 2017 40 procent hoger dan vijf jaar ervoor. Het gaat dan bijvoorbeeld om ramen met krassen erin of verkeerd geplaatste stopcontacten. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Vorig jaar werden per nieuwbouwwoning gemiddeld 21 gebreken geconstateerd, in 2013 en 2014 waren dat er nog veertien. Volgens de belangenvereniging voor huiseigenaren komt dat doordat meer en sneller gebouwd wordt. Vijf jaar geleden lag de nieuwbouwproductie een stuk lager en was er meer tijd en aandacht voor de huizen die werden opgeleverd. De VEH had wel een toename van het aantal gebreken verwacht, maar is toch verrast. VEH-woordvoerder Hans André de la Porte: “Een stijging van veertig procent is wel heel veel.”

Het is voor het eerst dat de VEH cijfers op deze schaal publiceert. De conclusies zijn gebaseerd op veertienduizend bouwkundige keuringen, uitgevoerd door inspecteurs van de VEH. Alleen gemeenten waar 25 of meer van die keuringen zijn uitgevoerd, zijn meegenomen in de resultaten. Bouwkundige keuringen waren vorig jaar nog niet verplicht. Sinds 1 februari wel. De opgeleverde woningen die de meeste gebreken vertoonden, staan in het Noord-Hollandse Ouder-Amstel (gemiddeld 37 gebreken per woning). In het Groningse Haren werden gemiddeld zeven gebreken per nieuwbouwwoning geconstateerd, het laagste aantal van Nederland.

Meerwerk

De grootste problemen ontstaan volgens André de la Porte in de laatste weken van het bouwproces. Dan neemt de tijdsdruk toe en lopen er vaak meerdere onderaannemers rond die “elkaar in de weg gaan lopen” tijdens de afronding van de werkzaamheden. Dingen die mis kunnen gaan zijn volgens André de la Porte het verkeerd plaatsen van een keukenmuur, die een meter verder komt te staan dan was afgesproken, of een vloer die niet vlak wordt aangelegd. Meestal gaat het volgens André de la Porte mis bij het meerwerk, de tussen koper en bouwer afgesproken extra werkzaamheden in een woning.

Het onderzoek van VEH is in de eerste plaats bedoeld voor huizenkopers. André de la Porte: “Tegen kopers zeggen we: let goed op en wees heel kritisch. Ga er niet automatisch van uit dat het goed komt.” André de la Porte wijst op de in ieder koopcontract standaard opgenomen 5 procent-regeling: ‘Als een inspecteur bij zo’n keuring gebreken constateert, moet een bouwer die oplossen. Kopers mogen drie maanden wachten met het betalen van de laatste vijf procent van de koopsom.’

Het is de bedoeling dat de nieuwbouwproductie, die op ongeveer 62.000 nieuwbouwwoningen per jaar ligt, de komende jaren stijgt. Om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan, moeten de komende jaren gemiddeld 75.000 woningen per jaar worden gebouwd. Dat staat in de Nationale Woonagenda die minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) eind mei presenteerde.

Lees ook: Minister Ollongren presenteert ‘reddingsplan’ voor huizenmarkt. Maar lost het de problemen wel op?

De VEH adviseert gemeenten nog selectiever te worden bij het vergunnen van bouwprojecten.