Cecchinato verslaat zeer verrassend Djokovic in vier sets

De Italiaanse tennisser Marco Checchinato beleeft op Roland Garros zijn doorbraak. Hij speelt in de halve finale tegen Dominic Thiem.

De Italiaanse tennisser Marco Cecchinato schreeuwt het uit na zijn winst tegen Novak Djokovic.
De Italiaanse tennisser Marco Cecchinato schreeuwt het uit na zijn winst tegen Novak Djokovic. Foto Guillaume Horcajuelo/EPA

De opmars van de Italiaanse tennisser Marco Checchinato op Roland Garros duurt voort. De nummer tweeënzeventig van de wereld versloeg in de kwartfinale zeer verrassend Novak Djokovic in vier sets: 6-3, 7-6 (7/4), 1-6, 7-6 (13/11).

De winnaar van 2016 begon matig aan de wedstrijd. Na een 0-2 achterstand in sets kwam Djokovic sterk terug door overtuigend de derde set binnen te slepen. De onvermoeibare vechter dook weer op. Ook de vierde set ging gemakkelijk naar de Servische voormalig nummer één van de wereld. Hij kwam op een 5-1 voorsprong en toen leek de winst van de set hem te verlammen.

In een bloedstollende tiebreak had Djokovic meerdere kansen om de vierde set alsnog binnen te slepen. Maar hij wisselde briljante punten af met zeer onnodige fouten. De Servische tennisser miste overduidelijk wedstrijdritme na zijn langdurige ellenboogblessure en probeerde met hulp van het publiek er nog een beslissende vijf set uit te slepen. Dat was teveel gevraagd. Met een krachtige return op de service van Djokovic maakte de Italiaanse tennisser het beslissende punt van de wedstrijd.

Thiem verslaat geblesseerde Zverev

In de halve finale wacht voor Checchinato de sterke Oostenrijkse tennisser Dominic Thiem. Hij rekende eerder op dinsdag in drie sets af met Alexander Zverev: 6-4, 6-2, 6-1. De Duitse tennisser, nummer drie van de wereld, liep in de tweede set een bovenbeenblessure op waardoor hij slecht bewoog op de baan. Maar ook in het begin van de partij was Zverev de mindere tennisser. Hij werd op 3-3 in de eerste set gebroken door Thiem en verloor gaandeweg de controle over de wedstrijd.

De 24-jarige Oostenrijker, de nummer acht van de wereld, staat voor de derde keer in de halve finales van Roland Garros. In 2016 verloor hij van Djokovic, vorig jaar werd hij overklast door tienvoudig winnaar Rafael Nadal.

Halve finale vrouwen: Keys - Stephens

Tennisster Madison Keys heeft zich als eerste vrouw geplaatst voor de halve finales van Roland Garros. Ze won in de kwartfinale van de ongeplaatste Joelia Poetintseva uit Kazachstan: 7-6 (5), 6-4. De 23-jarige Amerikaanse was in de voorgaande jaren nooit verder gekomen dan de vierde ronde in Parijs. Ze bereikte vorig jaar op de US Open de finale, toen verloor de nummer dertien van de wereld van landgenote Sloane Stephens.

Nu mag ze het opnieuw opnemen tegen Stephens. De als tiende geplaatste tennisster won in de kwartfinale overtuigend van Darja Kasatkina uit Rusland: 6-3, 6-1.