Kabinetsstandpunt

Geen vuurwerkverbod wegens gebrek aan draagvlak

Er komt geen algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Het kabinet vindt dat er onvoldoende draagvlak voor is onder de bevolking, schrijven minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) in een brief aan de Tweede Kamer. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind 2017 een verbod. De OVV noemde de jaarwisseling „het onveiligste feest van het jaar” vanwege de 11.000 incidenten – van letselschade tot openlijke geweldpleging – die er jaarlijks plaatsvinden. Volgens de bewindslieden ligt een verbod „pas in de rede als andere maatregelen niet werken”. In de coalitie verschillen de meningen over een algeheel verbod. De ChristenUnie en D66 zijn voor, VVD en CDA zijn tegen. (NRC)