Reportage

Gewasbeschermer

Naam Monsanto verdwijnt na overname

Foto reuters

De naam van het omstreden zaadveredelingsbedrijf Monsanto verdwijnt uit de boeken na afronding van de overname door Bayer. De Duitse chemiereus hoopt de aankoop van de branchegenoot naar verwachting komende donderdag definitief af te ronden.

Officieel geeft Bayer geen reden waarom het de naam Monsanto niet meer zal gebruiken, maar het besluit komt niet onverwacht. Monsanto is onder milieuactivisten omstreden omdat het bedrijf te veel macht zou hebben over hoe voedsel wordt geproduceerd. Ook trof het een schikking van 80 miljoen dollar met de Amerikaanse beurswaakhond SEC vanwege fraude met de omzetcijfers van onkruidverdelger Roundup. Ook zouden boeren worden uitgeknepen door het Amerikaanse bedrijf. Deze bezwaren leiden geregeld tot protestacties in verschillende landen.

Door de samenvoeging van de twee bedrijven ontstaat één van de grootste agrochemiebedrijven ter wereld, met 115.000 medewerkers en een gezamenlijke omzet in 2017 van 45 miljard dollar (omgerekend 38 miljard euro). (NRC)