Recensie

Recensie Muziek

Beck brengt een ode aan de popmuziek in al zijn facetten

Tegen een achtergrond van flitsende projecties zigzagt de Amerikaanse zanger Beck (47) langs de verschillende genres. En is spraakzamer dan anders.

Beck bij een recent concert op We Love Green Festival in Parijs
Beck bij een recent concert op We Love Green Festival in Parijs Foto David Wolff - Patrick/Redferns)

Beck (47) is het soort man dat bij het ouder worden steeds jonger lijkt. Maandagavond, op het podium van popzaal 013, in Tilburg, leek de Amerikaan, met lange blonde krullen en smal postuur, inmiddels op een schooljongen. De leider van de zevenkoppige band gedroeg zich spontaan, soms overmoedig – als hij een nummer moest stoppen omdat hij de tekst was vergeten, bijvoorbeeld.

Beck, anders dan in 2014 nu spelend voor een volle zaal, verkeert in een muzikaal uitbundige stemming, vergelijkbaar met de periode rond zijn album Midnite Vultures (1999), dat destijds een verrassend funky Beck liet horen. Na zijn ingetogen Morning Phase (2014), klinkt het recent verschenen Colors ook weer onverwacht. Samen met producer Greg Kurstin (bekend van zijn werk voor Adele) maakte Beck een ‘poppy’ album, waarop lichtvoetige melodieën en zangpartijen uiterst glad werden uitgevoerd. Op de achtergrond is plaats voor maffe geluidseffecten en dwarse ideeën, maar de stijl klinkt te nadrukkelijk licht verteerbaar.

Zo zigzagt Beck nog steeds langs de genres, en wat hij maandagavond in 013 liet zien, kun je opvatten als een ode aan de popmuziek in al zijn facetten. Hij rapte, speelde Steely Dan-achtige poprock, een rauwe blues en een citaat van Prince (‘Raspberry Beret’). Tegen een achtergrond van felgekleurde, flitsende projecties, speelden zijn muzikanten vloeiend en helder, regelmatig wisselend van instrument.

Daartussendoor danste Beck, en zong liedjes als ‘Black Tambourine’ en ‘Devil’s Haircut’ en zijn eerste hit ‘Loser’. Het nieuwe ‘Wow’ is een minimalistische stijloefening, met losse kreten rond een dwingende beat. Het nummer klonk hier nogal schel en miste zijn uitwerking op de zaal.

Anders dan anders was Beck mededeelzaam, over fietsen in Amsterdam, en over zijn ambitie om met Colors een tijdloos album te maken. Beck is in alle opzichten een veelzijdig entertainer geworden.