Vooral vroege investeerders Adyen moeten profiteren

Beursgang De Nederlandse betaalprovider Adyen gaat op 13 juni naar de beurs. Behalve de oprichters kan ook prinses Mabel miljoenen cashen.

Kantoor van Adyen in Amsterdam. Topman Pieter van der Does noemt de beursgang van het betaalbedrijf ‘het begin van de reis’.
Kantoor van Adyen in Amsterdam. Topman Pieter van der Does noemt de beursgang van het betaalbedrijf ‘het begin van de reis’. Foto Koen van Weel/ANP

Hoe beloon je mensen die elf jaar geleden geld in je succesvolle bedrijf staken? Betaalverwerker Adyen koos voor een relatief bescheiden beursgang (12,7 procent van het bedrijf) om vroege investeerders de mogelijkheid te bieden te cashen. Onder hen, zo blijkt uit de prospectus die dinsdag verscheen, ook prinses Mabel. Zij heeft een aandeel van 1,85 procent in Adyen, een investering die ze in de beginfase van het bedrijf deed.

Met de verwachte beurswaarde van 7 miljard euro komt dat neer op een waarde van 130 miljoen euro. De prinses zou volgens de prospectus eenderde – 171.542 aandelen – verkopen.

Naar verwachting wordt er in totaal 922 tot 947 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van aandelen op de Amsterdamse beurs. Adyen stelt 4,19 miljoen aandelen beschikbaar aan institutionele beleggers, die daarvoor een uitgifteprijs betalen van 220 tot 240 euro per aandeel.

'Begin van de reis'

Adyen regelt wereldwijd de betalingen voor grote bedrijven als Facebook, Netflix, eBay, Uber en Spotify. Het Amsterdamse bedrijf wordt gezien als een van de meest veelbelovende techbedrijven van Europa, en een voorbeeld voor de nieuwe generatie fintech-startups.

De Adyen-technologie handelt zowel risicoanalyse als de verwerking van betalingen af, en rekent daarvoor per transactie een klein bedrag. Het bedrijf maakt gebruik van traditionele bank- en creditcardnetwerken, maar speelt ook in op nieuwe betaalmethoden, zoals WePay, AliPay en Apple Pay.

De beursgang is niet de gedroomde exit voor de oprichters, Pieter van der Does en Arnout Schuijff. Die waren eigenlijk al binnengelopen toen ze hun vorige bedrijf, Bibit, in 2004 voor 100 miljoen dollar verkochten aan Royal Bank of Scotland.

Topman Pieter van der Does noemt de beursgang van Adyen liever ‘het begin van de reis’. Het was voor Adyen makkelijker om een beursgang op te zetten, dan met nieuwe investeerders de vroege beleggers te belonen. Er zitten restricties op de beursgang: zo geeft Adyen geen preferente aandelen uit en is de handel in Adyen-aandelen alleen voorbehouden aan institutionele beleggers.

Naar verwachting wordt er in totaal 922 tot 947 miljoen euro opgehaald

Naast risicoinvesteerders als Atlantic en Index hebben de twee oprichters het grootste belang in Adyen, elk een kleine 6 procent. Onder het Adyen-personeel is 15 procent van de aandelen verdeeld. Dat betekent dat elke werknemer in principe meeprofiteert van de beursgang.

Van de risico-investeerders die geld staken in het Nederlandse bedrijf verkoopt Iconiq helemaal niets van zijn aandeel. Dat is het beleggingsclubje van onder meer Mark Zuckerberg (Facebook) Jack Dorsey (Twitter) en Reid Hoffman (LinkedIn).

De prospectus meldt ook de risico’s die Adyen in de toekomst kunnen bedreigen. Eén van de potentiële gevaren is dat de betaalverwerker te afhankelijk wordt van één grote klant, die vervolgens overstapt naar een concurrent. Tot nu toe lijkt Adyen dat risico redelijk gespreid te hebben, omdat geen enkele klant een groter aandeel in de omzet heeft dan 10 procent. In het eerste kwartaal steeg de omzet van Adyen naar 74,4 miljoen euro. Dat was in 2017 44,5 mlijoen.

Lees ook het vragenstuk over de aangekondigde beursgang: Wat is het geheim van Adyen?