Zeker 62 doden bij vulkaanuitbarsting Guatemala

De vulkaan bevindt zich op zo’n 35 kilometer van Guatemala-Stad. De omgeving is bedekt met een laag as.

Een medewerker van noodhulporganisatie CONRED kijkt naar de rokende vulkaan.
Een medewerker van noodhulporganisatie CONRED kijkt naar de rokende vulkaan. Foto AFP/PIB

Bij een vulkaanuitbarsting in Guatemala zijn zeker 62 doden gevallen. Dat meldt het Nationaal Forensisch en Wetenschappelijk Instituut uit het Midden-Amerikaanse land. Zeker driehonderd mensen raakten gewond. Er ligt een deken van vulkanisch as over de omgeving van de vulkaan, duizenden mensen zijn geëvacueerd.

De 3.763 meter hoge vulkaan Fuego, ongeveer 35 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Guatemala-Stad, heeft een stroom van lava uitgespuwd die inmiddels kilometers ver verspreid is. Ook heeft de zogenoemde “vulkaan van vuur” hete as verspreid, die zelfs in Guatemala-Stad is beland.

Dorpen onder het as

De uitbarsting begon zondagochtend lokale tijd. De meeste doden zijn gevallen in de dorpen El Rodeo, Alotenango en San Miguel los Lotes. De vulkaan bevindt zich in de buurt van Antigua, een geliefde plek onder toeristen. Het is de tweede keer dit jaar dat de Fuego uitbarst.

Op sociale media zijn beelden van de uitbarsting te vinden. Hierop is te zien hoe hele dorpen verdwijnen onder het as en hoe lava door de Guatemalteekse straten loopt. President Jimmy Morales roept op tot kalmte. Volgens hem zijn er tientallen agenten, nooddiensten en militairen ingezet om het volk bij te staan.

De vulkaan ligt zo’n 35 kilometer ten zuiden van Guatemala-Stad.