Trumpblog

Tusk: speciale plek in de hemel voor Trudeau

We openen een nieuw Trumpblog

We sluiten dit Trumpblog af en openen een nieuw blog.

Lees hier het nieuwe Trumpblog

Tusk: speciale plek in de hemel voor Trudeau

Er is een speciale plek in de hemel voor mensen als de Canadese premier Justin Trudeau. Dat heeft president van Europese Raad Donald Tusk zondagavond geschreven op Twitter. Tusk reageert daarmee op een eerdere uithaal van de Donald Trumps handelsadviseur Pete Navarro, die juist zei dat er een speciale plek in de hel is voor mensen als Trudeau.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk There is a special place in heaven for @JustinTrudeau. Canada, thank you for the perfect organisation of G7!

Navarro nam het op voor president Trump, die kort na het verlaten van de G7 zijn steun voor de gezamenlijke verklaring van de bijeenkomst introk. Trump deed dat omdat Trudeau "valse uitspraken" zou hebben gedaan. Navarro zei dat de Canadese premier Trump "een mes in de rug" had gestoken.

Dat laatste werd eerder al gezegd door Larry Kudlow, economisch topadviseur van de Amerikaanse president. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland reageerde hierop door te zeggen dat zij niet gelooft dat ad hominem-aanvallen gepast of nuttig zijn.

Ook Trump landt in Singapore

De Amerikaanse president Donald Trump is zondag ook aangekomen in Singapore voor de top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Trump gaat maandag eerst op bezoek bij de premier van Singapore Lee Hsien Loong. Dinsdagochtend staat de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider gepland.

.@POTUS arrives in Singapore for meeting with North Korean Leader Kim Jong Un. pic.twitter.com/qj2S0mtEJ9

— Sarah Sanders (@PressSec) 10 juni 2018

Voor vertrek uit Canada zei Trump nog zeer optimistisch te zijn over de ontmoeting. Wel waarschuwde hij Kim Jong-un dat hij slechts "één kans had".

Voor vertrek uit Canada gaf Trump een persconferentie:

Eerder op de dag landde Kim Jong-un al in Singapore. Hij werd verwelkomd door de minister van Buitenlandse Zaken van Singapore en zou nog afzonderlijk overleg voeren met premier Lee Hsien Loong.

Kim Jong-un arriveert in Singapore

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is zondag in Singapore gearriveerd voor de langverwachte ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. De minister van Buitenlandse Zaken van Singapore liet op Twitter weten de Noord-Koreaanse leider te hebben ontvangen.

Twitter avatar VivianBala Vivian Balakrishnan Welcomed Chairman Kim Jong Un, who has just arrived in Singapore. https://t.co/ZLK4ouIejx

Voorafgaand aan de top heeft de premier van Singapore Lee Hsien Loong zondag en maandag eerst individueel overleg met Trump en Kim Jong-un. Op dinsdag staat de ontmoeting tussen de Amerikaanse president en de Noord-Koreaanse leider gepland.

De Amerikaanse president is nog onderweg naar Singapore. Hij verliet zaterdagavond de G7-top voortijdig. Trump liet weten zeer optimistisch te zijn over de gesprekken met Noord- en Zuid-Korea maar noemde de top ook "onbekend terrein".

Bij aankomst in Singapore trokken de bodyguards van Kim Jong-un bekijks. De twaalf mannen die bij dertig graden in maatpakken meerenden met de auto van Kim Jong-un werden op Twitter gedeeld door een correspondent van The Washington Post:

Twitter avatar annafifield Anna Fifield Well well, Kim Jong Un’s running bodyguards are here too https://t.co/ZsgvaaSS7W

Trump: unieke kans voor Noord-Korea

Trump stapt op het vliegtuig naar Singapore. Foto Leah Millis/Reuters

De ontmoeting tussen Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is een unieke kans om een historische doorbraak te bereiken. Dat heeft de Amerikaanse president zaterdag gezegd bij zijn vertrek van de G7-top in Canada. "Ik denk dat Noord-Korea op zeer korte termijn een geweldige plek zal zijn."

Trump zei blij te zijn dat alles vooralsnog goed verloopt in de samenwerking met Noord-Korea, "we zullen zien waar dit eindigt". Hij noemde de top "onbekend terrein":

"Ik heb het idee dat Kim Jong-un iets geweldigs wil doen voor zijn bevolking. Hij heeft die kans, en die kans krijgt hij niet nog eens. (...) Ik denk echt dat hij iets zeer positiefs gaat doen voor zijn volk, voor hemzelf en voor zijn familie."

Kim Jong-un heeft de mogelijkheid om zijn land nu "werkelijk groots" te maken, zei Trump erbij. "Daarom ben ik zo optimistisch, omdat het zo logisch is." Een groot aantal landen, waaronder Zuid-Korea, Japan en China hoopt dat het lukt:

"Zij zullen helpen. Dit is een geweldig moment. Dit is in al die jaren dat ze gescheiden zijn door een zeer kunstmatige grens de grootste kans die ze hebben op vrede en welvaart."

De ontmoeting van dinsdag tart de diplomatieke wetten. Lees ook: Twee macho’s met een rode knop

Trump zei verder op de G7-top goede gesprekken gevoerd te hebben over onder meer handelsbarrières. Zijn relatie met de wereldleiders is volgens hem uitstekend:

"Angela, Emmanuel, Justin... Ik zou onze relatie een tien geven."

Lees meer in ons G7-blog.

Nieuwe aanklachten tegen voormalig Trump-campagnechef Manafort

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft nieuwe aanklachten ingediend tegen Paul Manafort, voormalig leider van de presidentscampagne van Donald Trump. Dat blijkt uit vrijdag vrijgegeven rechtbankdocumenten. Manafort en zijn zakenpartner Konstantin Kilimnik worden nu ook verdacht van belemmering van de rechtsgang en verdere plannen daartoe.

Twitter avatar hsu_spencer Spencer Hsu BREAKING Paul Manafort charged with additional counts of witness tampering and obstruction of justice, that is intimidation or force against a witness. Earlier: https://t.co/1ZFYv58Clq https://t.co/SU6U50mZy7

De nieuwe aanklachten komen slechts enkele dagen nadat bekend werd dat het tweetal ook verdacht wordt van het beïnvloeden van getuigen. Manafort en Kilimnik zouden twee getuigen via een versleutelde berichtendienst onder druk hebben gezet hun verhaal te verdraaien inzake lobbypraktijken van Manafort voor Oekraïense organisaties in de Verenigde Staten. Dit plan viel in het water toen de getuigen naar de FBI stapten en de berichten lieten zien.

Manafort liet bij monde van een woordvoerder weten onschuldig te zijn. De oud-campagneleider werd eerder beschuldig van fraude en witwaspraktijken. Hij werd in oktober opgepakt, maar mocht na het betalen van een borgsom van 10 miljoen dollar zijn proces onder huisarrest afwachten.

NBA-winnaars niet welkom in het Witte Huis

De winnaars van de nationale basketbalcompetitie NBA zijn niet welkom in het Witte Huis. Dat heeft Donald Trump vrijdag bekendgemaakt, nadat sterspelers LeBron James en Stephen Curry zeiden dat ze een uitnodiging zouden afslaan. Het is een langgekoesterde traditie dat de winnaars van de basketbalcompetitie de Amerikaanse president bezoeken.

Volgens Trump maakt het niet uit wie de competitie wint, de basketballers van beide teams die kans maken op de landstitel zijn niet welkom in Washington.

"Ik nodigde LeBron James niet uit. Ik nodigde Steph Curry niet uit. We zullen geen van beide teams uitnodigen."

LeBron James zei niet verrast te zijn door de opmerking van Trump. "Het is tekenend voor hem", zegt de topbasketballer. "Het winnen van een NBA-kampioenschap is veel groter dan een uitnodiging voor het Witte Huis. Vooral als hij daar zit."

Deze week trok Trump ook al een uitnodiging in voor de winnaars van de Super Bowl. Dit deed hij omdat hij het niet eens is dat NFL-spelers weigeren te staan voor het Amerikaanse volkslied.

Trump: Rusland moet meepraten op G7

President Trump heeft vlak voor hij naar de G7-top in Canada vertrok gepleit voor een terugkeer van Rusland in het overleg van wereldmachten. De Russen zijn sinds de annexatie van de Krim in 2014 niet meer welkom. "Ik stel voor dat Rusland weer aan de onderhandelingstafel komt zitten. Maar dat is aan hen." Het Kremlin liet vrijdagochtend direct weten zich op andere mogelijkheden te focussen, buiten de G7 om.

De leiders van Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, Italië, Japan en de VS ontmoeten elkaar dit weekend in het Canadese Quebec. Die top is doorgaans een ontmoeting tussen bevriende regeringsleiders, maar het lijkt dit weekend te gaan knetteren.

Lees ook: Het is Trump tegen de rest op de jaarlijkse top van ’s werelds grootste industrielanden.

Trump: Vervolg met Kim misschien in Witte Huis

Als de top tussen Kim Jong-un en Donald Trump volgende week goed verloopt, sluit die laatste niet uit dat een vervolg in Washington plaats kan vinden. Dat zei de Amerikaanse president donderdag in een persconferentie.

“Misschien beginnen we dan wel in het Witte Huis”, tekende het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op. “Ik denk dat hij [Kim, red.] dat ook wel ziet zitten.” Trump had al eerder aangegeven dat hij verwacht meerdere ontmoetingen met Noord-Korea nodig te hebben. “Ze moeten denucleariseren. Iets anders is onacceptabel.”

Trump maakt zich ogenschijnlijk niet erg druk om de eerste ontmoeting tussen Noord-Korea en een zittende Amerikaanse president, die in Singapore zal plaatsvinden. “Het draait allemaal om houding”, zei Trump over zijn voorbereiding. “Over welwillendheid om dingen voor elkaar te krijgen. Het is dus geen kwestie van voorbereiding, maar of mensen willen meewerken of niet.”

Trump zegt tot slot aan de gesprekken in Singapore misschien wel te willen gebruiken voor afspraken over een vredesverdrag tussen Noord- en Zuid-Korea. De bloedige oorlog die de twee landen begin jaren vijftig uitvochten, eindigde in een wapenstilstand, waardoor ze technisch gezien nog altijd met elkaar in oorlog zijn.

Trump en de Japanse premier Abe donderdag in Washington. Foto Andrew Harnik/AP

'Bolton aanwezig bij N-Korea-top in Singapore'

Donald Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton is komende dinsdag aanwezig bij de Noord-Korea-top in Singapore. Dat heeft een functionaris van het Witte Huis laten weten aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De aanwezigheid van Bolton is opvallend omdat zijn opmerkingen over nucleaire ontwapening van Noord-Korea eerder bijna aanleiding waren voor het regime in Pyongyang om de top af te blazen.

Bolton heeft zich in het verleden meerdere keren voorstander verklaard van een preventieve aanval op Noord-Korea. In april sprak hij over een 'Libisch model' voor het land. De voormalige Libische leider, Moammar Gaddafi, gaf in 2003 zijn nucleaire programma op in ruil voor economische hulp. Acht jaar later werd hij tijdens een volksopstand verdreven en uiteindelijk omgebracht. De rebellen kregen daarbij steun van de NAVO, dat Libië met bommen bombardeerde. Noord-Korea reageerde gebeten op deze uitspraken van Bolton en dreigde af te zien van het geplande topoverleg.

Trumps advocaat Rudy Giuliani zei woensdag tijdens een bezoek aan Israël dat het Noord-Koreaanse bewind dankzij de harde lijn van Trump "gesmeekt" heeft om de top alsnog door te laten gaan, meldt persburau AP:

"Kim Jong-un kwam op handen en knieën terug en smeekte erom, en dat is precies de positie waarin je hem wilt dwingen."

Trump liet in reactie op de dreigementen van Noord-Korea weten dat wat hem betreft de top geannuleerd werd."Trump pikte het niet", aldus Giuliani. De Noord-Koreaanse leider zou vervolgens een andere toon hebben aangeslagen en zich toch weer bereid getoond hebben te praten over nucleaire ontwapening.

Lees meer over Trumps veiligheidsadviseur, een gekende ijzervreter: Met überhavik Bolton wordt het 'America First op steroïden'

John Bolton Foto Oliver Contreras/EPA

Trump verleent gratie na bezoek Kardashian

Een sterk staaltje celebritydiplomatie? Of doet president Trump opnieuw het omgekeerde van oud-president Obama? Deze woensdag heeft Trump volgens Amerikaanse media gratie verleend aan Alice Johnson, een 63-jarige vrouw die een levenslange gevangenisstraf uitzit wegens drugsdelicten.

Het besluit is opvallend omdat reality-ster Kim Kardashian vorige week het Witte Huis bezocht om voor de vrijlating van de vrouw te lobbyen. Kardashian vindt dat de vrouw te zwaar gestraft is. Johnson zit al 22 jaar in de gevangenis voor geweldloze drugsdelicten. Ze speelde een rol in cocaïnesmokkel.

CNN publiceerde eerder schreef eerder een brief van Johnson waarin zij oud-president Obama vraagt om gratie. Maar Obama ging niet in op het verzoek.

Trump doet dat nu wel, kort na het bezoek van Kim Kardashian. Jared Kushner, senior-adviseur van het Witte Huis en de schoonzoon van Trump, had al langer contact met Kardashian over Johnson. Wie dus nog twijfelde aan de invloed van de Kardashians, denkt daar nu misschien anders over.

Lees ook: Hoe de Kardashians zonder bijzonder talent hun imperium bouwden

Foto Evan Agostini / AP

Paul Ryan: Trump zou zichzelf geen gratie moeten verlenen

Paul Ryan, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft zich woensdag gemengd in de kwestie of Donald Trump zichzelf gratie kan verlenen. Volgens de Republikein zou Trump dit niet moeten doen. "Niemand staat boven de wet," zei hij tegen verslaggevers, aldus Reuters.

De kwestie kwam afgelopen week in het nieuws nadat Trumps advocaat Rudy Giuliani in een interview haar een "heel interessante constitutionele vraag" noemde. Hij zei dat Trump zichzelf "waarschijnlijk" gratie zou kunnen verlenen maar dat hij dat niet van plan was.

De president reageerde hier maandag op. Hij twitterde dat hij zichzelf natuurlijk gratie kon verlenen maar voegde eraan toe: "maar waarom zou ik dat doen als ik niets verkeerd heb gedaan?"

Communicatiemedewerker Witte Huis is baan kwijt

Kelly Sadler, de communicatiemedewerker van het Witte Huis die in opspraak kwam door haar opmerking over senator John McCain, is haar baan kwijt. Dit bevestigde woordvoorder Raj Shah aan CNN.

Het is nog niet duidelijk of Sadler weg is bij de interne staf van het Witte Huis of overgeplaatst naar een andere functie.

Tijdens een interne vergadering op 3 mei zou Sadler gezegd hebben dat kritiek van McCain op de nieuw te benoemen directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA irrelevant was, want "hij gaat toch dood". De 81-jarige McCain heeft een agressieve hersentumor.

McCain's dochter Meghan heeft zich publiekelijk afgevraagd waarom Sadler haar baan kon behouden. Sadler zou privé haar excuses hebben gemaakt, maar een officiële reactie van Sadler of het Witte Huis bleef uit.

McCain had de senatoren opgeroepen om de benoeming van Gina Haspel tot hoofd van de CIA te blokkeren vanwege haar betrokkenheid bij martelingen van terreurverdachten tijdens de "oorlog tegen terrorisme" van voormalig president George W. Bush. Gina Haspel is sinds 26 april directeur van Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Kelly Sadler op 22 maart tijdens bijeenkomst van 'Generation Next. Foto Leah Milis /Reuters

Topontmoeting Kim en Trump op eiland Sentosa

De topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim en president Trump volgende week vindt plaats op het eiland Sentosa, aan de zuidkant van Singapore. Ze zien elkaar in het luxe Capella Hotel, meldt Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders dinsdag op Twitter.

UPDATE: The venue for the Singapore summit between @POTUS and Leader Kim Jong Un will be the Capella Hotel on Sentosa Island. We thank our great Singaporean hosts for their hospitality.

— Sarah Sanders (@PressSec) June 5, 2018

Al eerder maakten Singaporese autoriteiten bekend dat Sentosa tijdens top van 12 juni beperkt toegankelijk zal zijn. Ook zijn drones er tijdelijk verboden. Tot afgelopen vrijdag was nog onduidelijk of Trump en Kim elkaar zullen treffen om te spreken over de kernwapenprogramma van Noord-Korea.

Sentosa is een populair toeristengebied dat onder meer bereikbaar is met een kabelbaan. Het resort waar de twee leiders elkaar zullen zien bestaat uit 112 kamers en villa's omringd door regenwoud, meldt Bloomberg.

Mexico kondigt importtarieven aan

Mexico heeft dinsdag importtarieven aangekondigd voor een lijst Amerikaanse producten. Dat meldt persbureau Reuters. Het Mexicaanse ministerie van Economische Zaken rekent per direct een tarief van 15 tot 25 procent op staalproducten uit het buurland.

Voor voedingswaren zoals kaas, appels, aardappelen en varkensvlees krijgen de Verenigde Staten heffingen variërend van 20 tot 25 procent opgelegd. Tegelijkertijd mogen andere landen vanaf nu tot 350.000 ton belastingvrij varkensvlees naar Mexico exporteren.

Sinds vrijdag geldt een Amerikaans importtarief van 25 procent op staal uit Mexico (en Canada en de Europese Unie). Mexico kondigde toen direct tegenacties aan.

Nederlandse jurist in onderzoek Mueller vrij

De Nederlandse jurist Alex van der Z., die in april werd veroordeeld in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, is weer op vrije voeten. Van der Z. werd in het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen veroordeeld omdat hij valse verklaringen tegen de FBI heeft afgelegd. Hij bekende schuld en kreeg naast dertig dagen cel een boete van 20.000 dollar opgelegd.

Hoe is Van der Z. in deze situatie verzeild geraakt? Nederlandse advocaat raakte verstrikt in Rusland-dossier

De 33-jarige advocaat zou hebben gelogen of gezwegen over zijn connecties met Rick Gates, samen met Paul Manafort een van de hoofdverdachten in het onderzoek. Ook zou Van der Z. zaken in Oekraïne hebben achtergehouden, waar hij werkte voor de omstreden voormalige president Viktor Janoekovitsj.

Van der Z. heeft ook een Russische connectie: hij is de schoonzoon van oligarch German Khan, een van de oprichters van het Russische telecombedrijf Alfa Group. Khan betaalde de aanklacht tegen website Buzzfeed, nadat die met mogelijk belastende informatie over Trump naar buiten was gekomen.

Volgens Amerikaanse media zat de advocaat zijn straf uit in Allenwood, Pennsylvania en is inmiddels overgedragen aan de Amerikaanse vreemdelingenpolitie. Hij was de eerste die in het Rusland-onderzoek werd veroordeeld tot een celstraf.

Speciaal aanklager Robert Mueller verlaat het Capitool in Washington DC na een vergadering. Foto AP Photo/Andrew Harnik

Trump zegt ontmoeting met Super Bowl-winnaars af

President Donald Trump weigert de spelers van de Philadelphia Eagles, het American Footballteam dat de Super Bowl heeft gewonnen, te ontvangen in het Witte Huis. Volgens een verklaring van Trump hadden zich te weinig spelers gemeld voor een bezoek aan het Witte huis, waardoor de ontvangst minder dan 24 uur van tevoren werd opgeschort.

The Philadelphia Eagles Football Team was invited to the White House. Unfortunately, only a small number of players decided to come, and we canceled the event. Staying in the Locker Room for the playing of our National Anthem is as disrespectful to our country as kneeling. Sorry!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 5, 2018

Trump is het niet eens met de manier waarop de spelers naar het Amerikaanse volkslied luisteren. In plaats van op te staan, knielen sommige footballspelers uit protest tegen buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. De president vindt dat hiermee het land en de vlag te schande worden gemaakt en maakte een speler die knielde in een donderspeech uit voor "klootzak".

Trump wishes NFL owners would tell anthem protesters "get that son of a bitch off the field right now" pic.twitter.com/gq4EH3lNoY

— Washington Examiner (@dcexaminer) September 23, 2017

Spelers van de Philadelphia Eagles gaven na het winnen van de Super Bowl in februari al meteen aan niets te zien in een ontmoeting met de president. Via het officiële Twitteraccount van de Eagles werd maandagavond laat een verklaring gepubliceerd, waarin met geen woord over het Witte Huis werd gerept. Wat verder opvalt is dat de Eagles niet hebben geknield in het Super Bowl-seizoen van 2017.

pic.twitter.com/2HUoFhVc33

— Philadelphia Eagles (@Eagles) June 5, 2018

Mueller: Manafort wilde getuigen beïnvloeden

Volgens Robert Mueller, de speciaal aanklager die de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 onderzoekt, probeerde de voormalige campagneleider van Donald Trump, Paul Manafort, contact te zoeken met getuigen om hen te beïnvloeden. Dat blijkt uit nieuwe stukken die hij bij de rechtbank inleverde, meldt Reuters.

Volgens de ingediende stukken probeerde Manafort te bellen met en berichten te sturen naar twee leden van de zogenoemde 'Hapsburg Groep', die namens de pro-Russische regering van de omstreden Oekraïense oud-president Viktor Janoekovitsj lobbyde bij de Amerikaanse regering. Het was de bedoeling om hun getuigenis te beïnvloeden en bewijsmateriaal te verduisteren, zo zegt Mueller.

De FBI heeft verklaringen van de twee leden. Ook zijn er documenten, waaronder hun telefoonafschriften, waaruit blijkt dat Manafort dit in februari deed - in de periode nadat hij op borgtocht was vrijgelaten. Met het indienen van de stukken probeert Mueller ervoor te zorgen dat Manafort opnieuw in hechtenis wordt genomen.

Manafort werd eerder door Mueller aangeklaagd voor het betalen van prominente Europese oud-politici om te lobbyen voor Janoekovitsj en voor belastingfraude en witwaspraktijken. Manafort zegt onschuldig te zijn.

Een oud-medewerker van Manafort, Rick Gates, bekende wel schuld tegenover Mueller en werkt nu mee aan het onderzoek van de speciaal aanklager.

Lees ook: Aanklacht Mueller: Manafort betaalde Europese oud-politici

Trump: natuurlijk kan ik mijzelf gratie verlenen

Donald Trump heeft maandag via Twitter laten weten dat hij zichzelf natuurlijk gratie kan verlenen. "Maar waarom zou ik dat doen als ik niets verkeerd heb gedaan?" Ook noemde hij de aanstelling van speciaal aanklager Robert Mueller "onconstitutioneel".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump As has been stated by numerous legal scholars, I have the absolute right to PARDON myself, but why would I do that when I have done nothing wrong? In the meantime, the never ending Witch Hunt, led by 13 very Angry and Conflicted Democrats (& others) continues into the mid-terms!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The appointment of the Special Councel is totally UNCONSTITUTIONAL! Despite that, we play the game because I, unlike the Democrats, have done nothing wrong!

Trump reageerde hiermee op uitspraken van zijn advocaat Rudy Giuliani in een interview over het onderzoek van Mueller naar onder meer Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. Volgens Giuliani zou Trump zichzelf "waarschijnlijk" gratie kunnen verlenen maar is hij dat niet van plan. Wel vond hij het een "heel interessante constitutionele vraag".

Welkom in een nieuw Trumpblog

Volg hier de laatste ontwikkelingen van 4 tot en met 10 juni rondom het presidentschap van Donald Trump

Lees hier het Trumpblog van vorige week terug