Thuiskok. Drie sterren

Het was geen leuk voetbalseizoen om fan van Ajax te zijn. De club werd geen kampioen, en alles werd overschaduwd door het noodlot dat Abdelhak Nouri trof. Hij zakte tijdens een oefenwedstrijd in elkaar en ligt nog altijd in coma.

Toch heb ik aan het eind van het seizoen twee lichtpuntjes ontwaard. Allereerst het debuut van Azor Matusiwa, een twintigjarige speler waarvan ik hoop dat hij de nieuwe Nigel de Jong of N’Golo Kanté wordt.

Een tweede troost had niks met voetbal te maken: in april bracht de club een kookboek uit. Dat kon ik, als Thuiskok en als seizoenkaarthouder bij Ajax, niet laten liggen. Koken met drie sterren heet het, ongetwijfeld een verwijzing naar de hoogste Michelin-beoordeling. Het is ook een knipoog naar de drie sterren op het Ajaxshirt, elk voor tien gewonnen landstitels.

Het kookboek is een initiatief van de Ajax Foundation, dat zich inzet voor projecten rond sport, gezondheid, onderwijs en sociale integratie voor kansarme jongeren. Per boek gaat er vijf euro naar de stichting. Er staan bijna dertig recepten in, waaronder van liefst tien basisspelers - alleen David Neres ontbreekt. Verder geven oud-spelers, Ajax Vrouwen en talenten hun favoriete recepten. Ajax mag ook een aantal topchefs tot zijn fans rekenen, want er staan culinaire hoogstandjes van Ron Blaauw (Gastrobar) en Stefan van Sprang (Aan de Poel) in.

De lol is natuurlijk om te zien hoe keeper Andre Onana een paella maakt, of dat Hakim Ziyech het liefst de tajine van zijn moeder eet. Aanvoerder Joel Veltman eet bij de Librije, maar of hij dat nou helemaal op waarde weet te schatten? „Dan ga je proeven en is het natuurlijk heel lekker”, zegt hij in een interview, „maar heb je geen idee van wat het is.” Blijkbaar maakt Veltman net als op het veld ook op culinair gebied wel eens een blunder.

Zelfs als je niet van koken houdt, is dit voor Ajax-fans een onmisbaar boek. Het is een prachtige herinnering aan het team dat vorig jaar nog een Europese finale haalde. Bovenal is het een sprankje vrolijkheid aan het einde van een somber seizoen. Kijk maar naar de foto’s: wie niet moet glimlachen bij het zien van de guitige koppies van Donny van der Beek en Matthijs de Ligt terwijl ze met een schort om wat wortels snijden, heeft een hart van steen.