Poetin nodigt Kim Jong-un uit in Vladivostok

De bekendmaking van de top volgt op het bericht dat de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Kim Jong-un toch doorgaat.

President Poetin tijdens een ceremonie in Moskou.
President Poetin tijdens een ceremonie in Moskou. Foto Michael Klimentyev/EPA

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uitgenodigd een jaarlijks congres bij te wonen in Vladivostok. Dit heeft de vicevoorzitter van de Doema maandag bekendgemaakt, meldt Reuters. Het zogenoemde Eastern Economic Forum vindt van 11 tot en met 13 september plaats. Op de agenda staat onder meer het “versterken van handelsrelaties in de Aziatische regio”.

Vorige week reisde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov af naar het Koreaanse schiereiland. Hierna deden geruchten de rondte dat er een top tussen de twee landen plaats zou vinden, het was nog niet bekend wanneer.

Rusland wil de betrekkingen met Noord-Korea aanhalen. Poetins innige band met Kim.

Top met Trump

De bekendmaking van de top volgt op het bericht dat de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Kim Jong-un tóch doorgaat. Deze werd eerder afgezegd door Trump, maar na bemiddeling door diplomaten uit beiden landen maakte Trump vrijdag bekend toch naar Singapore af te reizen. Hier zal de top op 12 juni plaatsvinden.

Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un, bezocht Rusland meerdere malen. Andersom reisde president Poetin in 2000 af naar Noord-Korea. Rusland geldt tegenwoordig als de één-na-belangrijkste handelspartner van het geïsoleerde land.

Correctie (4 juni 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat het Kremlin de uitnodiging aankondigde. Dat klopt niet. De vicevoorzitter van de Doema maakte dit bekend. Hierboven is dat aangepast.