plastic soep

Griend overlijdt in Thailand na inslikken van 8 kilo plastic

Een in Thailand aangespoelde griend is overleden nadat hij zeker tachtig stukken plastic had ingeslikt. Bij de autopsie vonden dierenartsen in totaal acht kilo plasticafval in de maag van de walvisachtige.

De griend werd vorige week maandag aangetroffen in een kanaal in de Zuid-Thaise provincie Songkhla, in de buurt van Maleisische wateren. Sindsdien probeerde een team van dierenartsen het dier te redden, maar hun hulp mocht niet baten. Vlak voordat de griend overleed, spuugde hij vijf plastic zakken uit. Volgens de Thaise Kustautoriteit had de griend zoveel plastic ingeslikt dat hij ziek werd en niet langer kon jagen.

De Thaise Kustautoriteit is vastbesloten om de overleden griend als voorbeeld te stellen op 8 juni, tijdens Wereldoceanendag. In Thailand wordt veel plastic gebruikt. De regering probeert met campagnes de Thaise bevolking bewust te maken van de hoeveelheid plastic die ze gebruikt.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties wordt elk jaar wereldwijd acht miljoen ton plastic in zee gedumpt. Deze plastic soep bedreigt zeedieren en -planten en komt uiteindelijk in de menselijke voedselketen terecht.

De Europese Commissie kondigde vorige week een hele reeks maatregelen aan om het gebruik van plastic terug te dringen. (Reuters)