‘Noord-Korea vervangt legertop om relatie VS’

Afgelopen vrijdag zei de Amerikaanse president Trump dat de top met de Noord-Koreaanse leider Kim alsnog door kan gaan.

De Noord-Koreaanse leider Kim (r).
De Noord-Koreaanse leider Kim (r). Foto Reruters

Noord-Korea heeft drie hooggeplaatste militairen vervangen in de aanloop naar de top tussen leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. Dat schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van een bron binnen inlichtingendiensten.

Het zou gaan om de defensiechef Pak Yong-sik, de stafchef van het Noord-Koreaanse leger Ri Myong-su en Kim Jong-gak, de baas van het orgaan dat politieke controle uitoefent op het leger. Een Amerikaanse functionaris bevestigt tegenover Reuters dat de militairen vervangen zijn, omdat er onenigheid bestond over de manier waarop Kim toenadering zoekt tot de VS en Zuid-Korea.

Afgelopen vrijdag zei Trump dat de top op 12 juni in Singapore alsnog door kan gaan. Eerder werd de top afgeblazen, toen bleek dat denuclearisering voor Noord-Korea niet het eenzijdig inleveren van kernwapens betekent. De VS willen dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma ontmantelt. Volgens de Amerikaanse president is Pyongyang toch daartoe bereid.

Het drietal militairen zou worden vervangen door een nieuwe generatie militairen die mogelijk meer bereid zijn tot onderhandelingen met Washington. Kim zou zeker willen stellen dat eventuele afspraken die hij met Trump zal maken niet op weerstand thuis stuiten. De VS hebben beloofd zware economische sancties op te heffen als Noord-Korea zijn kernwapens inlevert.