G7-ministers uiten felle kritiek op VS om importheffingen

Handelsconflict Zes rijke industrielanden hebben hun „unanieme zorg en teleurstelling” uitgesproken over de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.
De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. Foto Ben Nelms/Reuters

De ministers van Financiën van zes belangrijke Amerikaanse bondgenoten hebben zaterdag op een bijeenkomst van G7-landen felle kritiek geuit op de importheffingen op staal en aluminium die de regering van president Donald Trump heeft afgekondigd, meldt persbureau Reuters.

Na de driedaagse bijeenkomst van ministers van Financiën van de groep van zeven rijke industrielanden in het Canadese ski-oord Whistler, riepen de zes ministers hun Amerikaanse collega Steven Mnuchin op hun „unanieme zorg en teleurstelling” over de maatregel over te brengen aan Trump, aldus een slotverklaring.

De ministers willen dat de VS de heffingen intrekken voor de topontmoeting van staatshoofden en regeringsleiders van de G7, volgende week in het Canadese Quebec. Ze riepen op tot „vastberadenheid” om het handelsconflict rond de heffingen bij die top op te lossen.

Amerikaanse importheffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium gelden sinds vrijdag voor alle andere leden van de G7: Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Canada en Japan. Uitstel van de maatregel voor de EU, Canada en Mexico liep vrijdag af. Tegenstanders vrezen een handelsoorlog.

Canada, Mexico en de EU hebben vergeldingsmaatregelen aangekondigd tegen Amerikaanse importproducten, variërend van spijkerbroeken tot motorfietsen van Harley Davidson. Ook worden de heffingen aangevochten bij de Wereldhandelsorganisatie.

Volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire hebben de VS nog een week de tijd om een handelsoorlog af te wenden. De verdeeldheid tussen de landen van de G7, die doorgaans consensus nastreven, was volgens hem zo scherp dat hij sprak van een „G6 plus één.” Ook de Japanse minister Taro Aso wees op de isolatie van de VS. „Dit was een zeldzaam geval waarbij oppositie tegen de Verenigde Staten unaniem was.”

Mnuchin verwierp dat. „Wij geloven in de G7, het is een belangrijke groep” en: „Ik ben er zeker van dat de president zich erop verheugt om naar Canada te komen en de andere leiders te ontmoeten.”