Defensie compenseert tot 40.000 euro voor chroom-6

Oud-defensiemedewerkers reageren teleurgesteld en boos op de collectieve regeling.

Een Prepositioned Organizational Materiel Storage locatie (POMS) van defensie, waar de kankerverwekkende stof chroom-6 is gebruikt bij verfwerkzaamheden.
Een Prepositioned Organizational Materiel Storage locatie (POMS) van defensie, waar de kankerverwekkende stof chroom-6 is gebruikt bij verfwerkzaamheden. Foto Marcel van Hoord/ANP

Defensie gaat (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden nadat ze zijn blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6 op militaire bases financieel compenseren. Dat heeft staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD) maandag bekendgemaakt bij de presentatie van het onderzoeksrapport over de kwestie. Oud-defensiemedewerkers reageren teleurgesteld en boos op de collectieve regeling.

De slachtoffers hebben aanspraak op individuele bedragen van 5.000 tot 40.000 euro afhankelijk van hun symptomen. Daarbovenop hebben alle medewerkers die ziek zijn geworden of hun nabestaanden sowieso recht op 3.850 euro. Hiermee geeft Defensie navolging op aanbevelingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens Visser zijn de conclusies “glashelder”: Defensie is tekort geschoten. “Wij hebben fouten gemaakt, en daarvoor bied ik al die medewerkers mijn excuses aan.”

De collectieve regeling geldt wel alleen voor slachtoffers bij wie het RIVM bewezen acht dat er een wetenschappelijk verband bestaat tussen hun aandoening en hun werk op de bases. Eerder lekte het rapport al uit waarin geconcludeerd werd dat het ministerie fouten heeft gemaakt en oud-medewerkers niet goed heeft beschermd.

Flutbedragen

Letselschadespecialist Yme Drost, die ongeveer driehonderd mogelijk gedupeerden bijstaat, noemt het “fantastisch” dat Defensie de fouten heeft erkend en excuses heeft aangeboden, maar is kritisch over de financiële regeling. Die is maar voor een beperkte groep van toepassing. Oud-medewerkers die keel- of slokdarmkanker hebben gekregen, komen in tegenstelling tot die met maagkanker bijvoorbeeld niet voor de regeling in aanmerking. Van de driehonderd cliënten van Drost kunnen er 45 een beroep doen op de regeling, schat hij.

Voormalig meewerkend voorman Giel Blom vindt dat defensie het personeel “afscheept met flutbedragen”. Ook heeft hij bezwaar tegen de uitsluiting van mensen met bijvoorbeeld blaas- en slokdarmkanker en immuunziekten voor de regeling. Zelf heeft hij astma (wel erkend), evenwichtsstoornissen en constante pijnen. Ook Henk Coort, voorzitter van de Stichting Gedupeerden Gevaarlijke Stoffen NL-POMS, is niet tevreden met de hoogte van de bedragen en het feit dat niet iedereen die ziek is in aanmerking komt voor een vergoeding. Hij spreekt over absurd lage bedragen. “Daar koop je geen leven voor.”

Verder onderzoek naar andere locaties

In 2014 werd bekend dat het defensiepersoneel jarenlang mogelijk ziek was geworden door chroom-6 ziek in grondverf van Amerikaans militair materieel dat op vijf NAVO-locaties opgeslagen en onderhouden werd. Nederland was verantwoordelijk voor de inrichting en zorg, en het was al sinds 1973 duidelijk dat er risicovolle stoffen in de gebruikte verf zaten.

Medewerkers van defensie waren niet goed beschermd bij werken met verf waarin het kankerverwekkende chroom-6 zat: Verf met chroom-6 is erger dan asbest

Chroom-6 kan onder meer leiden tot longkanker, neus- en bijholtekanker, maagkanker en astma. Het RIVM gaat nog onderzoek doen naar mogelijk blootstelling van chroom-6 op andere locaties en coatings (CARC).

Bekijk hier de persconferentie: