Campagne

Kabinet onderzoekt strengere regels voor buitenlandse politieke campagnes

Het kabinet gaat onderzoeken of campagneactiviteiten van politici in Nederland uit niet-EU-landen aan strengere regels kunnen worden gebonden. De kwestie is actueel nu er eind deze maand verkiezingen in Turkije worden gehouden en politici uit dat land mogelijk campagne komen voeren onder Turkse Nederlanders. Regelgeving komt hiervoor te laat.

De Tweede Kamerleden Bente Becker en Sven Koopmans (beiden VVD) hadden het kabinet gevraagd welke mogelijkheden het ziet bemoeienis vanuit Turkije met de Turkse gemeenschap in Nederland tegen te gaan. De ministers Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) en Koolmees (Sociale Zaken, D66) schrijven dat zij gezien de verstoorde relatie met Turkije bezoeken van ministers uit dat land „niet wenselijk” vinden.

Voor het toestaan van campagneactiviteiten ligt de bevoegdheid bij het lokaal gezag. Het kabinet heeft 21 gemeenten met een grote Turkse gemeenschap geïnformeerd over de kabinetslijn. Gemeenten kunnen met een beroep op de openbare orde bijeenkomsten verbieden. (NRC)