Brieven

Brieven

Foto ANP, beeldbewerking NRC

Oud-raadsheer Geert Corstens zegt te begrijpen dat de rechter Anne Fabers vader niet wil spreken (Opinie 1/6). Dit keer ben ik het hartgrondig met hem oneens. Hij verdedigt hier een rechter die zich in de media heeft uitgesproken tegen tbs, die zich omhoog heeft gewerkt met een uitgesproken politieke mening. Deze rechter verschuilt zich nu achter zijn maatschappelijke plicht om verantwoording af te leggen in een zaak waarin hij duidelijk zichtbaar een dodelijk verkeerde inschatting heeft gemaakt. Geen enkele regel is heilig en de Duitsers zeggen niet voor niets: Jede Konsequenz fuhrt zum Teufel. Ook de regel over het geheim van de raadkamer en dat rechters zich alleen verantwoorden via hun vonnissen kan in concrete gevallen onaanvaardbaar uitpakken. Dit geval van de opmerkelijk milde veroordeling van een serieverkrachter van jonge meisjes is typisch een aangelegenheid die prangende vragen oproept over het gedrag van deze specifieke rechter. Zijn verschuilen achter een heilige rechtersregel om hierover niet verder te communiceren is in dit geval een in het oog springend zwaktebod en maatschappelijk gezien buitengewoon onbevredigend. Als jurist kwalificeer ik het beroep van Geert Corstens samen met deze rechter op het niet verder verantwoorden in dit geval naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid als onaanvaardbaar. Kom uit die ivoren toren, hooggeleerde procureur-generaal, overtuig ons van je oprechte intenties, wees menselijk en heb na je uitaltingen over tbs nu ook het volwassen lef om de vader van Anne recht in de ogen te vertellen wat je als rechter heeft bewogen tot deze kardinale inschattingsfout.


(advocaat)