Rechtse partij SDS wint Sloveense verkiezingen

Met ruim 90 procent van de stemmen geteld kan de partij SDS rekenen op een kwart van de stemmen. De partij streeft onder meer een strenger immigratiebeleid na.

Journalisten kijken zondag op een scherm naar een persconferentie van Janez Janša, leider van de rechtse partij SDS in Slovenië.
Journalisten kijken zondag op een scherm naar een persconferentie van Janez Janša, leider van de rechtse partij SDS in Slovenië. Foto Christian Bruna / EPA

De rechtse Sloveense Democatische Partij (SDS) lijkt bijna zeker de Sloveense verkiezingen te hebben gewonnen zondag. Met ruim 90 procent van de stemmen geteld kan de oppositiepartij rekenen op ongeveer een kwart van de stemmen. De tweede partij lijkt, op ruime achterstand, uit te komen op slechts zo’n 12 procent. Dat meldt persbureau AP.

SDS van voormalig premier Janez Janša wil onder meer een strenger immigratiebeleid invoeren. Janša is een bondgenoot van de Hongaarse premier Viktor Orbán en leidde Slovenië van 2004 tot 2008 en van 2012 tot 2013. Hij erkende zondag al bij het uitbrengen van zijn stem dat het nog ingewikkeld zal worden om een coalitie te vormen. SDS zal, ondanks zijn winst, de steun nodig hebben van meerdere partijen om een meerderheidsregering te kunnen vormen. Maar veel partijen lijken zo’n samenwerking niet te zien zitten.

De 1,7 miljoen kiezers in Slovenië hadden zondag de keus uit maar liefst 25 partijen. De centrumlinkse LMS lijkt als tweede partij uit de bus te komen. De partijleider van LMS heeft voorafgaand de verkiezingen al aangegeven dat hij geen coalitie wil vormen met SDS. De sociaal-democratische partij SD lijkt als derde te eindigen met ongeveer tien procent van de stemmen. De Moderne Centrumpartij van de vertrekkende premier Miro Cerar komt uit op 9 procent van de stemmen.