Trump: top met Kim gaat door

ontwapening

De top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat in Singapore door op 12 juni. Dat heeft Trump vrijdag gezegd na een gesprek met de Noord-Koreaanse generaal en onderhandelaar Kim Yong-chol in het Witte Huis.

In totaal spraken de twee ruim vijf kwartier in het Oval Office. De ontmoeting begon met het overhandigen van een brief van Kim Jong-un gericht aan Trump. Volgens de Amerikaanse president is Pyongyang serieus van plan haar kernwapenprogramma te ontmantelen. „Ik denk dat het een heel succesvol, uiteindelijk heel succesvol proces zal zijn”, aldus de president. Dat is opmerkelijk, aangezien de top eerder nog leek te worden afgeblazen toen Noord-Korea zei dat denuclearisering niet betekent dat Pyongyang eenzijdig haar atoombommen inlevert. Trump bedankte vrijdag de Chinese president Xi Jinping, die de VS geholpen zou hebben bij de toenadering tot Noord-Korea.

Trump zei met Kim Yong-chol over sancties te hebben gesproken. Volgens de Amerikaanse president hadden de VS „honderden” nieuwe strafmaatregelen tegen Pyongyang in de pijplijn zitten, maar worden die voorlopig opgeschort. Bestaande sancties blijven wel van kracht. Trump zei uit te kijken naar de dag waarop die kunnen worden ingetrokken.

President Trump liet weten dat tijdens het onderhoud niet over mensenrechten is gesproken. Critici vinden dat Washington en Seoul tijdens de vele overleggen met Noord-Korea meer druk moeten uitoefenen op Pyongyang om de erbarmelijke humanitaire situatie in het land te verbeteren. Amerikaanse en Zuid-Koreaanse overheidsfunctionarissen vrezen dat als zij dit doen, de Noord-Koreanen uit de onderhandelingen stappen.