Privacy: geen namen geslaagden in de krant

Of ze geslaagd zijn weten de duizenden leerlingen die in Noord-Holland eindexamen deden nog niet. Wel is zeker dat ze straks niet met hun naam in de geslaagdenbijlage van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad, of de IJmuider Courant staan. Die bijlage komt er namelijk niet. Volgens de nieuwe Europese privacyregels, die 25 mei van kracht werden, mogen scholen geen namen van leerlingen meer doorgeven zonder toestemming van die leerlingen zelf.

Gerben van ’t Hek, adjunct-hoofdredacteur van het Noordhollands Dagblad, noemt dat een „ongewenst bijeffect”. Hij vindt het jammer dat door de nieuwe wet een lange traditie sneuvelt. „De examenuitslag is een moment om samen feest te vieren, en daar willen wij als regionale krant graag deel van uitmaken. Het is een bijlage met alleen maar goed nieuws. Ik weet niet beter dan dat we dit doen.”

Verschillende scholen in Kennemerland, Velsen en Haarlemmermeer, onder meer scholen die vallen onder het bestuur van organisatie Dunamare, lieten weten geen gegevens met de krant te delen. De toezichthouder, Autoriteit Persoonsgegevens, bevestigt dat scholen toestemming nodig hebben. „Voor het verwerken van persoonsgegevens, zoals het doorgeven van gegevens van leerlingen aan derde partijen of online publiceren, zijn zogenoemde grondslagen nodig. Een hiervan is toestemming”, aldus een woordvoerder.

Als scholen wel namen van de geslaagden opsturen, zullen die alsnog in de krant komen, zegt adjunct-hoofdredacteur Van ’t Hek, maar niet in een aparte bijlage. „Hopelijk kunnen we die volgend jaar gewoon weer maken, als iedereen aan de nieuwe regels gewend is.” In dat geval zullen scholen vooraf toestemming moeten vragen aan iedere leerling die examen doet. Van ’t Hek: „En wij als krant moeten garanderen dat we de gegevens niet voor andere doeleinden gebruiken.”