Noodtoestand Ethiopië eerder dan gepland opgeheven

Eigenlijk moest de staat van beleg nog twee maanden van kracht blijven. Volgens de regering is de onrust in het land echter sterk verminderd.

De Ethiopische premier Abiy Ahmed tijdens een bezoek vorige maand aan Kenia.
De Ethiopische premier Abiy Ahmed tijdens een bezoek vorige maand aan Kenia. Foto Reuters

De Ethiopische regering wil de noodtoestand opheffen, twee maanden eerder dan gepland. De stafchef van premier Abiy Ahmed heeft dat zaterdag bekendgemaakt op Twitter. De staat van beleg was sinds februari van kracht vanwege aanhoudende opstanden tegen de regering van het Oost-Afrikaanse land.

Volgens de regering is de rust nu weer voldoende teruggekeerd. “Het kabinet heeft vandaag de veiligheidssituatie in het land besproken. Het trok de conclusie dat het wettelijk gezag weer is hersteld”, aldus Ahmeds stafchef.

Twitter avatar fitsumaregaa Fitsum Arega The Council of Ministers in its today’s regular meeting reviewed the security situation of the country. It noted that law & order has been restored. It has approved a draft law that lifts the State of Emergency. The draft will be sent to Parliament for its consideration #Ethiopia

Het parlement moet nu een wet goedkeuren die de noodtoestand officieel opheft. Waarschijnlijk wordt dat geen probleem: alle parlementariërs zijn lid van de regeringspartij, het Ethiopische Revolutionaire Democratische Volksfront (EPRDF).

Vertrek premier

De regering kondigde de staat van beleg af op 16 februari, één dag na het vertrek van premier Ahmeds voorganger Haile Mariam Desalegn. De noodmaatregel moest eigenlijk zes maanden van kracht blijven.

Desalegn zag zich gedwongen zijn spullen te pakken omdat hij er niet in was geslaagd een einde te maken aan de grote onvrede onder de Ethiopische bevolking, die meer vrijheden eist. Desalegn had nog geprobeerd de rust te doen wederkeren door het vrijlaten van oppositieleden uit de gevangenis, maar dat bleek tevergeefs.

Lees hier meer over het vertrek van Desalegn en de politieke spanningen in Ethiopië.

De protesten tegen de regering begonnen in 2015 in het midden van Ethiopië en hebben zich sindsdien over het hele land verspreid. Het conflict heeft een duidelijke etnische component. Veel betogers behoren tot de Oromo-bevolkingsgroep, terwijl bij de overheid juist vooral Trigeeërs werken. Ook in 2016 werd de noodtoestand al eens uitgeroepen.