Luchtvaart

Staatssecretaris Snel (Financiën, D66): vliegtaks komt er sowieso

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) wil dat vliegtuigpassagiers uiterlijk 2021 belasting gaan betalen. Als dit niet op Europees niveau vastgelegd kan worden, komt er een nationale ‘vliegtaks’. Dat zei hij donderdag op Radio 1. Hiermee bevestigt hij de voornemens uit het regeerakkoord van oktober 2017, waarmee Rutte III 200 miljoen euro hoopt te besparen. Staatssecretaris Snel zei binnenkort met een „maatschappelijke batenanalyse” de Tweede Kamer te informeren, maar de conclusie gaf hij al prijs: de vliegtaks komt er sowieso. „Op dit moment is er geen enkele belasting voor de vervuiling van het vliegtuig, terwijl die – ook vergeleken met de auto-uitstoot – enorm is.” Snel heeft de hoop dat de vliegbelasting op Europees niveau afgestemd kan worden, maar de kans is groot dat dat niet lukt. (NRC)