Landbouw

Europese Commissie: subsidies voor boerenbedrijven met 30 miljard omlaag

(FILES) In this file photo taken on May 11, 2018 French farmer Nicolas Denieul pulverizes a glyphosate herbicide made by agrochemical giant Monsanto in Piace, northwestern France, in a field of no-till corn planted.Altough France has vowed to stop the use of glyphosate by 2021, amendments to put it into a legislation were rejected by lawmakers overnight on May 29, 2018. / AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER
(FILES) In this file photo taken on May 11, 2018 French farmer Nicolas Denieul pulverizes a glyphosate herbicide made by agrochemical giant Monsanto in Piace, northwestern France, in a field of no-till corn planted.Altough France has vowed to stop the use of glyphosate by 2021, amendments to put it into a legislation were rejected by lawmakers overnight on May 29, 2018. / AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER JEAN-FRANCOIS MONIER

De Europese Commissie wil de directe landbouwsubsidies voor Europese boeren verminderen. Tegelijkertijd wil ze kleinere boeren juist meer steun gaan bieden. De plannen leidden tot felle kritiek van meerdere lidstaten – waaronder van Frankrijk, de grootste ontvanger van Europese landbouwsubsidies, meldt Reuters. Met het plan wordt het subsidiebudget van 2021 tot 2027 teruggebracht tot 232 miljard euro, ruim 30 miljard minder dan in de huidige zevenjarenbegroting. Momenteel gaat nog 80 procent van de subsidies naar 20 procent van de Europese boerenbedrijven. Het gehele landbouwbudget moet van de commissie met 5 procent omlaag. Het voorstel moet volgens EU-commissaris Phil Hogan het landbouwbeleid „moderniseren en versimpelen”. (NRC)