Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Deze week ontvingen we een artikel van Sander van Luik, de broer van Klaas Willem van Luik, die samen met 297 anderen omkwam tijdens het neerschieten van vlucht MH17. Hij reageert op het nieuws dat Nederland Rusland officieel aansprakelijk stelt. In Voor de Russen rest eeuwige schaamte (28/5) schrijft Van Luik dat dit voor hem „enorm belangrijk” is.

H. Bruins uit Leeuwarden reageerde. „Natuurlijk kunt u niet om deze brief heen”, schrijft hij. „Maar moet er niet ook ruimte zijn voor een wat meer afstandelijke en kritiche benadering, en minder regerings-loyaal?”

Hij was niet de enige. Dertien lezers schreven ons over MH17 en allemaal veroordelen ze het, in de woorden van Femmy Oosterhuis, „testosteron wapengekletter”. „Wil Blok soms oorlog met Rusland uitlokken?”, schrijft Alphons Mantel. Na de „chronische leugens van Halbe Zijlstra rondom Rusland” past dit volgens hem in „een systematiek van obsessief haatzaaien richting Rusland”.

Een aantal lezers verlegt de schuldvraag naar de KLM en de Nederlandse luchtverkeersleiding. Zoals Ed van Steijn uit Hengelo: „Ik vermoed dat de meeste inzittenden […] een ticket voor vlucht KL-4103 hadden. Dus waarom steeds over vlucht MH17 schrijven? Om de KLM uit de wind te houden?” Het luchtruim boven Oekraïne was verboden gebied voor burgerluchtvaart, brengt ir. C.G. Hermans in herinnering. „Luchtvaartmaatschappijen van andere landen hadden hun vliegers wel de opdracht gegeven het luchtruim boven Oekraïne te mijden. [...] Nooit is onderzoek gepubliceerd waarom de Nederlandse luchtverkeersleiding wat luchtiger over dat enorme gevaar gedacht heeft.”

Tot slot iets anders: het verzoek van Floor Eijken uit 4-vwo om haar brief over de Amerikaanse importheffingen te plaatsen, omdat ze dan op school taart en een hoger punt krijgt, hebben we niet gehonoreerd. Als economieopdracht is haar bijdrage wellicht wel geslaagd.