Zwangere tieners voelen zich misleid door BNNVARA

Hulptelevisie

Het programma ‘Twee Handen op een Buik’.
Het programma ‘Twee Handen op een Buik’.

Deelnemers aan een hulptelevisieprogramma van de publieke omroep voelen zich misleid. Jonge, soms minderjarige deelnemers blijken daarbij gebonden aan verregaande contracten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

In het programma Vier Handen op één Buik (BNNVARA) beloven bekende moeders zich te „ontfermen” over zwangere tieners. Zij worden gefilmd vlak voor en na – en soms tijdens – de bevalling. In de praktijk staan echter niet altijd de hulptrajecten maar de belangen van de makers voorop.

In ruil voor de belofte van hulp en een vergoeding van 750 euro, leveren de vaak financieel kwetsbare deelnemers veel vrijheid in. Contractueel is vastgelegd dat op stoppen zonder „aantoonbare reden van overmacht” een boete staat van 5.000 euro. Praten met de pers is alleen na schriftelijke toestemming van de producent toegestaan.

Lees ook ons grote onderzoek: Zó ‘helpt’ de televisie kwetsbare tieners

Omroep BNNVARA stelt in een reactie: „Wij volgen het verhaal van een tienermoeder tijdens en na de zwangerschap met alle ups en downs die daarbij horen. […] Helaas horen hier soms ook pijnlijke zaken bij, zoals in dit geval de uithuisplaatsing. Wij vinden het als programma belangrijk om juist ook dit deel van de problematiek te laten zien.” (NRC)

In het nieuws pagina 10-13