Opinie

Handgranaat

Mirjam de Winter

Er lag een handgranaat op de stoep van Villa Thalia aan de Kruiskade. Dat schijnt een nieuwe trend te zijn onder criminele afpersers in de horeca. Eerder lag er ook al eentje voor Club Blu in Rotterdam-Alexander. En ook in Amsterdam kennen ze deze methode inmiddels, hoewel ze daar ook nog wel eens een afgehakt mensenhoofd voor de deur willen leggen. Een handgranaat als afschrikmiddel is in ieder geval minder bloederig, goedkoop en ook nog eens bijzonder effectief. Zo’n ding kan al voor 50 euro op de kop worden getikt op het dark web, en verder hoeven de bedreigers of afpersers alleen maar even af te wachten. Wordt het explosief gevonden en alarm geslagen, dan is de exploitant de klos. De burgemeester zal de tent in de meeste gevallen voor onbepaalde tijd dichtgooien. En daarmee hebben de bedreigers hun slachtoffer in de tang.

Dat overkwam dus ook de eigenaar van Club Blu. Hij had een aantal agressieve bezoekers over de vloer gekregen, hen zelf de deur uitgezet en meteen erop de politie gebeld. Sindsdien werd hij bedreigd en afgeperst, met uiteindelijk dus die handgranaat bij wijze van waarschuwing. Terwijl de politie naar zijn zeggen eerder niets voor hem had kunnen betekenen, reageerden de autoriteiten nu wel prompt.

Op last van Aboutaleb gingen de deuren van Club Blu op slot. De uitbater, die een faillissement moet zien af te wenden, stelt inmiddels banger te zijn voor de burgemeester dan voor die criminelen. Hij wacht zijn dreigende bankroet overigens niet af en is deze week voor de tweede keer naar de rechter gestapt.

Op zijn beurt is de burgemeester in deze kwestie ook niet te benijden. Moeten toezien hoe ondernemers buiten hun schuld aan de grond raken, is één ding. De openbare veiligheid een ander. Toch stuiten zijn besluiten regelmatig op onbegrip, ook omdat er soms sprake lijkt te zijn van willekeur. Toen begin dit jaar tijdens het filmfestival een bezoeker van de Schouwburg overleed na een klap van hun eigen beveiliger, bleef het theater gewoon open. Maar Club Vie aan de Maasboulevard moest weer wél dicht nadat een aantal vrouwen was aangerand na een bezoek aan de zaak. En wat gaat er nu met Villa Thalia gebeuren?

Dat Rotterdam een streng en tegelijk onduidelijk horecabeleid voert, blijkt ook wel op een onschuldiger niveau. Deze week werden de populaire restaurants A la Plancha en Restaurant De Jong persoonlijk, en op de valreep, door de burgemeester gered toen beide hun vergunningen (nog) niet op orde hadden en de ambtenarij zich onverbiddelijk toonde. De Jong was al gesommeerd (tijdelijk) te sluiten. A La Plancha op het Noordereiland had helemaal geen uitzicht op een nieuw seizoen, omdat het pop-up restaurant aan de rivier ineens niet meer in het bestemmingsplan zou passen.

Aboutaleb streek het met twee telefoontjes allemaal glad voor de betreffende eigenaren. Geweldig voor de stad, maar je vraagt je toch af of Aboutaleb zich ook zo coulant zou tonen voor de eerste de beste shoarmatent in Spangen.

Mirjam de Winter (@mirjamdewinter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.