Recensie

Recensie

Gerestaureerde sciencefictionklassieker

Krasjes, spikkeltjes, zelfs eventjes een flinke winkelhaak: het beeld in de nieuwe kopie van de sciencefictionklassieker 2001: A Space Odyssey is niet perfect. En dat is precies de bedoeling. De kopie die ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Kubricks meesterwerk in Eye Filmmuseum te zien is, kwam tot stand met medewerking van Christopher Nolan. In de andere Nederlandse bioscopen draait overigens de digitale versie. Deze ouderwets op fotochemische wijze gerestaureerde kopie is volledig analoog, spikkeltjes en scheurtjes zijn niet digitaal weggewerkt - het is als het draaien van vinyl in plaats van luisteren naar cd.

Film: sciencefiction
2001: A Space Odyssey. Regie: Stanley Kubrick. Met: Douglas Rain (Stem), Keir Dullea. In: 50 bioscopen.