Brieven

Brieven

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

Het is weer een prachtige lente. Maar ze heeft wel een bijsmaakje; misschien is het een voorbode van verdere opwarming van de aarde.

De rustzoeker en natuurliefhebber krijgt dat ook op een andere manier voortdurend ingewreven. Niet alleen neemt het aantal insecten en vogels af, ook overtreft het geluid van vliegtuigen steeds vaker het gezang van vogels.

Geïrriteerd over het ontbreken van stilte rond Nijmegen ging ik laatst een dagje naar de Veluwe. Heerlijk al die zingende vogels, vinken, mezen, boompiepers, ja zelfs een fluiter, een koekoek en een boomleeuwerik.

Maar ook op de zuid-Veluwe werd het geluid van vogels voortdurend weggedrukt door het lawaai van vliegtuigen. Soms was er een halve minuut stilte, maar dan kwam het volgende vliegtuig er al weer aan. Dikwijls hoorde ik er twee of drie tegelijk. En dan moet Lelystad nog open.

Wat een heerlijk land is Nederland toch, met al die ijverige mensen die er wat moois van maken en genoeg verdienen om vervolgens elders op zoek te gaan naar restanten rust, ruimte en natuur.