Mensenrechtenhof

Litouwen en Roemenië op vingers getikt om CIA-gevangenissen

Litouwen en Roemenië hebben het Europees verbod op martelen overtreden doordat ze hebben toegestaan dat de CIA tussen 2003 en 2005 twee vermeende leden van Al-Qaeda op hun grondgebied martelde. Dit heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens donderdag geoordeeld. In 2014 kreeg Polen een vergelijkbare uitspraak op zijn dak. De VS namen de statenloze Palestijn Abu Zubaydah en de Saoediër Abd al-Rahim al-Nashiri gevangen na de aanslagen van 11 september 2001. De twee zitten nu in de gevangenis van Guantanamo Bay in Cuba. Litouwen en Roemenië moeten elk van de mannen 100.000 euro schadevergoeding betalen. De VS hielden het bestaan van de zogeheten „black sites” waar gevangenen werden ondervraagd en gemarteld jarenlang geheim. (BBC)