Kredietbeoordeling Deutsche Bank verlaagd

Belangrijke kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagt kredietwaardering DB en brengt de grootste bank van Duitsland verder in problemen.

Kai Pfaffenbach/Reuters
Kai Pfaffenbach/Reuters Personeel naast het logo van Deutsche Bank in hoofdkantoor te Frankfurt.

Standard & Poor’s heeft de langere termijn kredietbeoordeling van Deutsche Bank (DB) verlaagd van A- naar BBB+. Dat meldde de kredietbeoordelaar – een van de drie belangrijkste van de Verenigde Staten en Europa – vrijdag in een rapport over de bank.

Een lager kredietoordeel maakt het doorgaans duurder voor een bank om zelf te lenen. Slecht nieuws dus voor de begin april aangestelde DB-bestuursvoorzitter Christian Sewing. Hij probeert de grootste bank van Duitsland, die de afgelopen jaren miljoenen euro’s verliest leed, weer op de rails te krijgen. Vorige week maakte de bank al bekend dat het zo’n 10 procent van het personeel ontslaat.

Duitsland-correspondent Juurd Eijsvoogel schreef kort na de komst van nieuwe topman Sewing deze analyse over Deutsche Bank.

Herstructureringen

Volgens Standard & Poor’s (S&P) voert de bank “diepere herstructureringen” uit dan verwacht. Dit brengt volgens de kredietbeoordelaar “significante risico’s” met zich mee. De bank zal volgens S&P nog enige tijd “een negatieve uitschieter” in de sector zijn, daar de concurrenten hun herstructureringen inmiddels grotendeels hebben afgerond.

Wel verwacht S&P dat het kredietoordeel niet nog verder zakt. De analisten vermoeden dat de bank haar strategie - die onder andere behelst dat DB zich weer meer richt op haar Europese en Duitse klanten - “serieus zal uitvoeren”. S&P verwacht dat Deutsche Bank “vooruitgang gaat boeken richting haar financiële doelstellingen van 2019 en zo haar langetermijndoelstelling van een stabieler en beter functionerend bedrijfsmodel bereikt”. De beoordelaars voorzien dan ook “geen substantieel omzetverlies” voor de bank.

Andere belangrijke Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody Investor’s Service had DB al op een vergelijkbare, relatief lage beoordeling gezet. De aandelen van DB sloten donderdag op een recordlaagte nadat een belangrijke Amerikaanse toezichthouder DB toevoegde aan haar lijst van banken die kampen met financiële, bestuurlijke of operationele tekortkomingen.