Omwonenden gekraakte pinautomaat Leeuwarden na uren weer naar huis

Bij de plofkraak raakte een supermarkt zwaar beschadigd. Een eerder aangehouden verdachte is inmiddels weer vrijgelaten.

Schade aan een filiaal van een Rabobank na een plofkraak vorig jaar op een pinautomaat.
Schade aan een filiaal van een Rabobank na een plofkraak vorig jaar op een pinautomaat. Foto Remko de Waal/ANP

De bewoners die tijdelijk hun woning boven een gekraakte pinautomaat in Leeuwarden moesten verlaten, mogen weer naar huis. Dat meldt de politie vrijdagmiddag. Tijdens een onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) van Defensie en een sporenonderzoek bleek het gebied veilig te zijn. Een beschadigde supermarkt bij de getroffen pinautomaat blijft wel afgezet voor herstelwerkzaamheden.

In de nacht van donderdag op vrijdag vond een plofkraak plaats in een gebouw aan de Lieuwenburg in de Friese hoofdstad waarbij “veel schade” is ontstaan aan de gevel. De verdachten gingen er op een scooter vandoor. Het is nog niet duidelijk of ze buit hebben gemaakt.

Omwonenden werden rond 04.20 uur wakker door een harde knal. Getuigen zagen twee mannen op de scooter wegrijden, meldt de Leeuwarder Courant. Het gaat om de tiende plofkraak in vijf jaar tijd in Friesland.

‘Geen enkel risico’

De politie wilde “geen enkel risico” lopen en zette een gebied af voor sporenonderzoek. Omdat er mogelijk nog explosieven lagen werden meerdere woningen boven de pinautomaat ontruimd. De gemeente Leeuwarden ving bewoners op. Een verdachte die tijdens een zoekactie na de plofkraak werd aangehouden, bleek niets met de daad te maken te hebben en is weer vrijgelaten. De politie zoekt naar beeldmateriaal van de plofkraak en doet een buurtonderzoek.

Twitter avatar polfryslan Politie Fryslân Veel schade door de plofkraak aan de Lieuwenburg in #Leeuwarden. https://t.co/MYGicuC3Wj

Vrijdagochtend zette de politie ook een straat af in Heerenveen vanwege “verdachte omstandigheden” bij een pinautomaat. Dat bleek te gaan om een technische storing.