Eerste kapper-grimeur: ‘Een pruik van lang blond haar is meteen: seksbom!’

‘Als je een type wilt creëren, doe je dat het snelst met het haar. Je kunt iemand een grijze pruik opzetten: tien jaar ouder. Kaal maken: twintig jaar ouder. Lang blond haar: seksbom. Ander haar, met bijpassende make-up: daarmee kun je iemand een nieuw karakter geven. Of een karakter versterken. In wezen is dat wat wij doen.

Ik heb een kappersopleiding gedaan met de gedachte: later word ik grimeur. Ik was de enige in de klas die niet in een kapsalon wilde staan. Als tiener zat ik op amateurtoneel, maar dat was niks voor mij. Toen kwam de uitvoering en betrapte ik mezelf erop dat ik niet weg te slaan was uit de schminkkamer. Ik zie mezelf nog in de deuropening staan: dat wil ik ook. Zo ben ik hier beland.

Het kapsel en de opmaak beginnen bij de ontwerper: die bepaalt het toneelbeeld. Dat doet hij met de kleding, maar het kapsel moet daar natuurlijk bij passen. Een historisch kostuum kan niet met een uitgezakt permanent. Vaak komt een ontwerper dan met foto’s van een of ander topmodel, maar zo ziet die zangeres er meestal niet uit. Het moet allemaal kloppen – en dat is ons werk.

De kapsels zijn bijna altijd pruiken. Die maken we zelf, we hebben er intussen zo’n drieduizend. Als we bij iedereen met het eigen haar zouden werken, zou dat te veel tijd kosten. Wanneer een pruik is gebruikt, worden de gegevens in de computer gezet: maat, kleur, lengte. Zo kunnen we ze makkelijk terugvinden: er is veel hergebruik, we gooien nooit pruiken weg. Omdat ze van echt haar zijn gemaakt, kun je het kapsel ook altijd veranderen: verven, krullen, permanenten desnoods.

Maar het meest intensieve is niet eens de vaktechnische kant. Dat is: mensen rustig krijgen voordat ze gaan optreden. Ze zijn vaak gespannen, straks moeten ze een topprestatie leveren. Onze taak is ze te ondersteunen door ze een prettig gevoel te geven als ze in de stoel zitten. Ze moeten weten dat we goed, kwalitatief hoogstaand werk leveren. Maar ook door rust uit te stralen, terwijl je misschien zelf ook stress hebt.”