Eerste verver: ‘De kleur van de borst van een duif’

‘Ik krijg de kleuren door van de ontwerper. Die zegt dan: ‘De kleur van de borst van een duif in Venetië.’ Of: ‘De kleur van treurige bloemen.’ Of: ‘Dit groen, maar dan wat koeler.’ Daar heb ik niet veel aan natuurlijk, maar als je lila zegt weet ik het ook niet, want jouw lila is een ander lila dan mijn lila. Ik maak verschillende stalen, waaruit de ontwerper er dan één kiest.

Het moet hoe dan ook heel precies, het is bijna haute couture. Sommige ontwerpers zijn erg strikt; het moet zo en niet anders, zeggen ze dan. Dan zeg ik bijvoorbeeld: ‘Deze stof is synthetisch.’ ‘Dat kan wel zijn, maar toch wil ik deze stof.’ ‘Maar deze stof verft niet.’ ‘Ik wil hem toch.’ Soms komt de regisseur ook nog kijken: ‘Oh, dat is wel wat donker, kan het niet wat frisser?’ Dat soort commentaar krijg je als de lampen erop staan. Daarom zit ik bij de eerste kostuumrepetitie ook altijd in de zaal.

Ik kwam hier voor het eerst toen ik nog op de kunstacademie zat. We hadden een rondleiding en iemand maakte zweetvlekken in kleren, zodat ze er realistischer uit zouden zien. Ik heb toen een brief geschreven: ‘Kan ik stage komen lopen op de vlekkenmakerij?’ Nou, dat kon. Pas toen kwam ik erachter dat dit een ververij is.

Ik heb het vak geleerd door het te doen, er is geen opleiding voor. Je moet net zo lang mengen tot je precies die kleur hebt. En dan het lef hebben om die lap ook echt in het verfbad te doen. Elke stof verft anders, ook daarvoor moet je je eigen oplossingen vinden: een heter verfbad, eerst nat maken.

Ik werk met proeflapjes, maar niet altijd. Soms komen ze met een mooie, huidkleurige jurk en zeggen ze: nu moet-ie dégradé, dus in aflopende kleuren steeds donkerder gemaakt. Dat kan een jurk van het atelier zijn waar een week of langer aan is gewerkt, dat mag niet misgaan. Je doet dan eerst het lichtste bad, je houdt de jurk van boven vast en dipt de onderkant erin. Dat is best zwaar, want er komt steeds meer vocht in die jurk, terwijl je hem de hele tijd op en neer haalt: in het bad, uit het bad. Een jurk dégradé maken kost ongeveer een uur. Maar als het lukt, is dat het leukste om te doen.”