De galeriehouder moest mee naar het bureau omdat hij niet meewerkte

Vergunningen Recente controles van stadswachten roepen de vraag op of de gemeente strenger is geworden met vergunningen.

De verontwaardiging spatte de afgelopen week van de sociale media omdat de gemeente Rotterdam ineens horeca- en aanpalende ondernemers achter de broek leek te zitten. Stadswachten voerden een waar schrikbewind en wie van stadswachten niet schrok, kreeg de politie op zijn nek. Geen vergunning en toch wijn schenken? De cel in! Vergunning verlopen? Dicht die zaak! Terras aan de rivier? Te gevaarlijk!

Is de stad aan het vertrutten, vroeg een oud-gemeenteraadslid zich op Twitter af. De politie gooit, „nu de criminaliteit vrijwel is uitgeroeid”, dan maar galeriehouders in de cel, suggereerde een andere twitteraar.

Wat is er gebeurd? Lenny Oosterwijk, de man achter Gallery Untitled in het Liskwartier, werd zondagmiddag omstreeks 16.00 uur door de politie meegenomen naar het bureau. Hij is daar voor verhoor vastgehouden tot ongeveer 21.30 uur.

Die middag werd in de galerie, gevestigd in een oud schoolgebouw in de stille Koningsveldestraat, een tentoonstelling geopend. Twee stadswachten meldden zich om te controleren of er drank werd geschonken.

Lenny Oosterwijk: „Dit was al de zoveelste keer dat ze voor alcoholcontrole kwamen. Ik vond dat erg vervelend, want het was een besloten feest met veel gasten uit mijn netwerk. De stadswachten wilden per se naar binnen, maar ik heb ze de toegang geweigerd. ‘Dan houden we je aan en komt de politie’, en inderdaad, die stond even later met drie busjes voor de deur. Op het bureau ben ik verhoord, er zijn politiefoto’s gemaakt en ik moest mijn vingerafdrukken afgeven.”

De galeriehouder wist dat hij voor het schenken van alcohol over een vergunning moest beschikken. Hij verkocht witte en rode wijn in flesjes als kunstwerk. Hij spreekt van een besloten feest, maar tickets konden voor 10 euro worden gereserveerd via de website van Gallery Untitled.

Over het niet hebben van een horecavergunning zegt Oosterwijk: „Het is voor mij niet mogelijk om die aan te vragen, omdat in hetzelfde pand een restaurant zit dat al een horecavergunning heeft. Ontheffing kan daarom ook niet.”

Op internet werd verband gelegd met de stadswachten die een week eerder dreigden Restaurant De Jong te sluiten omdat de vergunning was verlopen. En waar bleef de vergunning voor het terrasrestaurant A La Plancha aan de Maaskade, juist nu het zulk mooi weer was? De teneur op sociale media was dat de gemeente het had gemunt op onschuldige ondernemers en ons onze pretjes niet meer gunde.

Strenger

Is het waar dat de gemeente strenger is geworden in het vergunningenbeleid en het handhaven daarvan? We bellen met de woordvoerder van burgemeester Aboutaleb.

Deze onderscheidt drie casussen die op de sociale media voor het gemak op één hoop zijn geveegd. De vergunning van Restaurant De Jong liep af in december 2017, hierover was al in oktober een brief gestuurd. Een dag nadat stadswachten hadden vastgesteld dat de vergunning was verlopen, heeft de gemeente die verlengd.

Bij het verlenen van vergunning aan A La Planche had de provincie bezwaar omdat het terras aan de druk bevaren Nieuwe Maas ligt. De burgemeester heeft gebeld met de gedeputeerde en het voor elkaar gekregen dat de vergunning er deze week alsnog kwam.

In het geval van Gallery Untitled werd Lenny Oosterwijk niet door de politie meegenomen omdat hij alcohol schonk, maar omdat hij niet met de stadswachten meewerkte. Procedure is dat je dan op het bureau wordt verhoord. De stadswachten hebben niet kunnen vaststellen of hij wel of niet in overtreding was.

Het klopt dat de galerie geen horecavergunning kan krijgen omdat de gebiedscommissie heeft bepaald dat in deze rustige straat niet meer dan één vergunning wordt verstrekt. Het niet-toelaten van stadswachten leverde Oosterwijk een boete op van 250 euro.