Chatdienst

‘Apple blokkeert updates Telegram na Russische druk’

De populaire Russische chatdienst Telegram beschuldigt Apple ervan dat het updates van de app blokkeert onder druk van Rusland. Directeur en oprichter Pavel Doerov van Telegram schreef dat op zijn Telegram-kanaal. De updates zouden worden tegengehouden sinds deze week. Apple was niet bereikbaar voor commentaar.

Rusland blokkeert sinds april de chatdienst. Telecomwaakhond Roskomnadzor had een rechtszaak aangespannen tegen Telegram, omdat het niet wil meewerken met de Russische inlichtingendiensten. Veel gebruikers weten de blokkade echter te omzeilen met een VPN-verbinding. Ook wisselt Telegram regelmatig van hostingserver.

Roskomnadzor blokkeerde daarop miljoenen IP-adressen. Het was een kwestie van tijd voordat Roskomnadzor naar de beheerders van de appwinkels zou stappen. Maandag bleek dat Roskomnadzor Apple heeft gevraagd Telegram uit de App Store te verwijderen in Rusland.

Voor de gebruikers die de app al hadden gedownload moesten de pushmeldingen worden uitgeschakeld. Apple zou één maand hebben gekregen om te voldoen aan de eisen van Roskomnadzor.

Apple kiest de kant van Rusland, vindt Doerov. Telegram heeft wereldwijd zo’n 200 miljoen gebruikers. (NRC)