Babtsjenko gebruikte varkensbloed om zijn dood in scène te zetten

De journalist gaf donderdag meer details. Zo kleedde hij zich in het mortuarium om en keek hij naar het nieuws.

De Russische journalist Arkady Babtsjenko verdedigde donderdag in een tweede persconferentie zijn besluit om mee te doen aan de geënsceneerde moord op zijn persoon dinsdagavond. Nadat internationaal geschokt was gereageerd op foto’s van het doorzeefde lichaam van de journalist, bleek deze woensdag springlevend.

Babtsjenko, een Poetin-kritische journalist die in 2017 uit Rusland vluchtte, vertelde over zijn act als lijk. Zo gebruikte hij varkensbloed en een T-hirt met kogelgaten. Eenmaal in het mortuarium verkleedde hij zich en keek naar het nieuws.

De Oekraïense geheime dienst benaderde Babtsjenko in april. Ze wilden zijn dood ensceneren om opdrachtgevers van een huurmoord op hem te traceren. Zijn sterven en herrijzenis leidden tot zeer kritische internationale reacties: Oekraïne zou met het voorval Rusland in de kaart spelen en Babstjenko zou het vertrouwen in de journalistiek hebben geschaad. De journalist zei donderdag dat het hem speet dat hij zijn vrienden dit moest aandoen. Hij zei ook dat zijn vrouw volledig in het complot zat. Opmerkelijk, want woensdag bood Babtsjenko haar nog geëmotioneerd zijn excuses aan voor de schrik.

Ook Oekraïne verdedigde de nepmoord. Minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov zei dat de kritiek uit het buitenland hem verbaasde. Oud-minister van Binnenlandse Zaken Anton Gerasjenko, schreef op Facebook dat de operatie essentieel was geweest om het spoor naar de opdrachtgevers van de moord te traceren. Sherlock Holmes, aldus Gerasjenko, ensceneerde ook zijn eigen dood om een zaak op te lossen. „Hoe pijnlijk het ook was voor zijn familie en dokter Watson.”