AD stopt na kritiek met jaarlijkse haringtest

Ook de oliebollen- en friettesten komen tot een einde. Volgens de hoofdredacteur waren de teksten bij de tests onder meer “onnodig grievend”.

Een Haagse viswinkel ontvangt een AD-oorkonde.
Een Haagse viswinkel ontvangt een AD-oorkonde. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het AD stopt na kritiek op de werkwijze met de jaarlijkse haringtest. Ook de oliebollen- en friettesten komen ten einde. Dat heeft hoofdredacteur Hans Nijenhuis vrijdag in zijn krant bekendgemaakt. Ook zegt Nijenhuis dat zijn krant een klacht indient bij de universiteit van Tilburg, die het kritische onderzoek deed naar de haringtest.

De jaarlijkse haringtest van het AD kwam de krant in december op kritiek te staan, nadat uit onderzoek van de universiteit van Tilburg bleek dat er sprake was van belangenverstrengeling. Viszaken die hun haring kochten bij leveranciers met banden met de keurmeesters, zouden hogere scores behalen dan andere visboeren.

In december deden verschillende visboeren aangifte tegen het AD vanwege “misstanden in de haringsector”.

Te veel om over te twisten

Volgens Nijenhuis heeft de onderzoeker “geen bewijs geleverd” voor de “ernstige beschuldigingen” en zal een klacht worden ingediend bij Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de universiteit. Nijenhuis zegt te stoppen met de haringtest omdat er “te veel over smaak valt te twisten”.

Onderzoeker Ben Vollaard benadrukt dat het onderzoek ging om de geloofwaardigheid van de AD-test, en niet om bewijs van belangenverstrengeling. “We hebben laten zien dat ze alle schijn tegen hebben”, zegt hij in een reactie. “Belangrijk is ook dat deze geluiden al heel lang de ronde deden binnen de vissector. Alleen werd het nu door iemand van buiten de sector vastgesteld.” Vollaard staat daarom nog volledig achter zijn onderzoek en wacht de klacht verder af.

Redacteur Peter Zantingh ging in 2015 mee met de keurmeesters van de haringtest: Jongens, ik gooi ze weg. Een nul

De AD-voedseltesten zijn ook bekritiseerd vanwege de grievende teksten die de keurmeesters in de krant bezigden. In de afgelopen jaren is bijvoorbeeld geschreven dat haring was “verkloot” en werden haringverkopers beschuldigd van “een gebrek aan vakkennis”. Een verkoper kreeg het oordeel: “het dieptepunt van het jaar”.

Nijenhuis geeft toe dat “we de teksten beter anders hadden kunnen formuleren”. Volgens de hoofdredacteur mag leedvermaak geen doelstelling van het AD zijn.

“Scherpe recensies kunnen misschien amusant zijn, maar zoals ik in december al schreef: leedvermaak is geen vermaak.”

Universiteit: alle klachten onderzocht

Volgens een woordvoerder van de universiteit van Tilburg worden alle klachten bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit getoetst aan de gedragscode van de universiteit. Vervolgens velt het College van Bestuur binnen vier weken een oordeel over of een klacht gegrond is of niet.

Hierna kunnen beide partijen het Landelijk Orgaan voor Wetenschappelijke Integriteit, dat onafhankelijk werkt, vragen om een advies uit te brengen over het oordeel van het College. Volgens een woordvoerder van de universiteit kan op voorhand niet gezegd worden of er een kern van waarheid zit in de aantijgingen die Nijenhuis in zijn krant schrijft. Vrijdagochtend had de commissie de klacht nog niet ontvangen.

Tekening RGvT