AD stopt met haring- en oliebollentest: over smaak valt te veel te twisten

Het AD stopt met de jaarlijkse haringtest, na kritiek op de werkwijze. De krant stopt ook met de oliebollen- en de patatfriettest. Dat heeft hoofdredacteur Hans Nijenhuis vrijdag bekendgemaakt. Hij maakte verder bekend dat zijn krant een klacht indient bij de universiteit van Tilburg, die het kritische onderzoek deed naar de haringtest. In reactie op de haringtest van het AD in december werd openbaar gemaakt dat onderzoek van de universiteit van Tilburg belangenverstrengeling vermoedde. Viszaken die hun haring kochten bij leveranciers met banden met de keurmeesters, zouden hogere scores behalen. Verschillende visboeren deden aangifte tegen het AD. Nijenhuis meent dat de onderzoeker geen bewijs leverde voor de „ernstige beschuldigingen”. Hij stopt met de haringtest omdat er „te veel over smaak valt te twisten”.

Volgens een woordvoerder van de universiteit worden alle klachten bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit getoetst aan de gedragscode van de universiteit. Onderzoeker Ben Vollaard benadrukt dat zijn onderzoek alleen heeft aangetoond dat de AD-test niet geloofwaardig was. ,,Belangrijk is ook dat deze geluiden al heel lang de ronde deden binnen de vissector. Alleen werd het nu door iemand van buiten de sector vastgesteld”.

De AD-voedseltesten zijn ook bekritiseerd vanwege de grievende teksten van de keurmeesters in de krant. Zo werd geschreven dat haring was „verkloot” en kreeg een verkoper het oordeel: „het dieptepunt van het jaar”. Nijenhuis stelt dat leedvermaak geen doel mag zijn: „zoals ik in december al schreef: leedvermaak is geen vermaak.”