Coach Zinedine Zidane stapt op bij Real Madrid

De Franse trainer was drie seizoenen werkzaam voor de Spaanse voetbalploeg. Hij won dit seizoen de Champions League met de club.

Foto Franck Fife/AFP

Zinedine Zidane vertrekt als trainer van Real Madrid. De coach maakte zijn onverwachte afscheid donderdagmiddag bekend tijdens een ingelaste persconferentie. Hij vindt het tijd voor verandering bij het team. Hij had nog een contract tot 2020.

“Het is wellicht een wat vreemd moment, maar het is beter dat ik vertrek”, zei Zidane. “De ploeg moet blijven winnen en na 2,5 jaar is er verandering nodig.”

Zidane won afgelopen weekend met Real Madrid nog de Champions League. Ook de afgelopen twee seizoenen veroverde de Fransman van Algerijnse afkomst de belangrijkste Europese voetbalbeker. Zidane was de eerste coach die erin slaagde de Champions League driemaal op rij te winnen.

Zidane was sinds 2016 trainer bij Real Madrid, als opvolger van de destijds ontslagen Rafaél Benitez. Hij werd een jaar later kampioen van de Spaanse Primera División. Ook won hij met ‘De Koninklijke’ tweemaal het wereldkampioenschap voor clubteams.

Lees hier hoe de Fransman zijn ploeg tot een succesvol geheel wist te kneden: Zidane kietelt zijn sterren naar Europees succes

Zidane leidde zijn ploeg op zijn eigen kalme maar charismatische wijze. Nu en dan loerend op de counter maar altijd met net dat beetje extra waar nodig. Het Madrid onder Zidane sloeg toe als de tegenstander uit evenwicht was gebracht en liep vervolgens, dodelijk effectief als het was, over de opponent heen.

Twitter avatar SergioRamos Sergio Ramos As a player and coach you decided to say goodbye at the top. Thank you for two and a half incredible years. Your legacy will never be erased, one of the most successful chapters in the history of our beloved @realmadrid https://t.co/dO6bw74aA3

Als speler ook actief voor Real Madrid

De Fransman met de bijnaam Zizou was eerder als speler vijf jaar voor Real Madrid actief. Hij sloot er in 2006 zijn loopbaan af en nam die zomer afscheid tijdens het WK. In de finale tussen Frankrijk en Italië werd Zidane met rood van het veld gestuurd na een kopstoot op de borst van verdediger Marco Materazzi.

Bekijk hier de persconferentie:

Het is nog niet bekend wat Zidane nu gaat doen, al gaf hij donderdag wel al aan voorlopig geen plannen te hebben weer als coach ergens op de bank te zitten. Ook de naam van de nieuwe trainer van Real is nog onbekend.