VS kondigen alsnog importheffingen op staal voor EU aan

Vanaf vrijdag geldt een importtarief voor Europees staal en aluminium. Brussel reageert met een pakket tegenmaatregelen.

Foto Martin Meissner/AP

De Verenigde Staten gaan alsnog importheffingen invoeren op Europees staal en aluminium. Na maandenlange onderhandelingen maakte de Amerikaanse minister van Economische Zaken Wilbur Ross donderdag bekend dat de Europese Unie niet de verlangde concessies heeft willen doen. De heffingen gaan in vanaf vrijdag. Brussel heeft onmiddellijk aangekondigd met tegenmaatregelen te komen.

Het komt erop neer dat de EU, net als Canada en Mexico, een tarief van 25 procent op staal gaat betalen en 10 procent op aluminium. Met Argentinië, Australië en Brazilië is wel een overeenkomst gesloten waardoor zij uitgezonderd zijn van de nieuwe maatregelen.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, noemde Trumps heffingen donderdag “ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar”. Volgens Juncker heeft de EU geen andere keuze dan met tegenmaatregelen te komen. Waar die maatregelen precies uit gaan bestaan zei hij niet, maar eerder sprak de Europese Commissie over hogere invoerheffingen op producten als sinaasappelsap, Harley Davidsons, bourbon en spijkerbroeken. Ook zei eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström dat de EU naar de Wereldhandsorganisatie stapt om een geschillenbeslechtingsprocedure te starten.

De Franse president Emmanuel Macron noemde de importheffingen donderdagavond illegaal. Hij zei later op de dag nog in gesprek te gaan met Trump over het besluit. Ook de Canadese premier Justin Trudeau noemt het besluit onacceptabel. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken kondigde maatregelen aan tegen Amerikaans staal, aluminium en andere producten. Dat schrijft persbureau Reuters.

Flexibele opstelling

De Amerikaanse minister Ross hintte er donderdag bij de aankondiging op dat de tarieven voorlopig zijn en dat het land zich “flexibel” zou opstellen richting de toekomst. “Trump heeft de mogelijkheid om veranderingen aan te brengen als hij dat noodzakelijk acht.” Ook als een andere partij met tegenmaatregelen komt “hoeft dat niet te betekenen dat er geen onderhandelingen meer mogelijk zijn”.

President Trump voerde de maatregelen in maart in om de Amerikaanse staalindustrie te beschermen, vooral tegen buitenlandse concurrentie vanuit China. Volgens de VS ‘dumpt’ China grote hoeveelheden staal tegen een lage prijs. Met een aantal belangrijke bondgenoten werden voorlopige aparte regelingen getroffen. Brussel en Washington konden voor de deadline van 1 juni niet tot een akkoord komen waardoor de vrijstelling voor de EU afliep. “Met de EU is wel vooruitgang geboekt maar niet voldoende om de ontheffing voort te laten duren”, zei Ross donderdag.

Lees meer over de eerdere onduidelijkheid over de staalheffingen: EU wacht op Trump: komen er staalheffingen?

‘Bereid te onderhandelen’

De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross zei in een interview met de Franse krant Le Figaro dat de VS nog altijd bereid zijn om te onderhandelen. De EU zouden zelf verantwoordelijk zijn voor een eventuele handelsoorlog, als de unie besluit om tegenmaatregelen te treffen.

Onder andere de Nederlandse staalproducent Tata Steel riep de Amerikaanse regering op om het bedrijf te vrijwaren van invoerheffingen. De producten van Tata zouden geen dreiging vormen voor de Amerikaanse economie en belangrijk zijn voor veel bedrijven in de VS.