Recensie

Recensie Theater

Theater dat moet mobiliseren in een antikapitalistische beweging

Theater In 2017 was het honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie uitbrak. In ‘Missie zkt Massa’ beklimmen de acteurs een mobiele toiletcabine en filosoferen over vergankelijkheid.

Foto Bob de Vries

De dichters hebben het „heelal een muilkorf aangedaan”, want zijzelf zijn de echte scheppers van het universum. Ze staan op de barricade voor een nieuwe tijd, die van de Russische Revolutie. Acteurs Thijs Prein als Viktor Chlebnikov en Merijn de Jong in de rol van Vladimir Majakovski kiezen de rauwe entourage van de NDSM-werf in Amsterdam-Noord voor hun voorstelling Missie zkt Massa, geschreven door Ko van den Bosch. Het is hun missie het volk (de massa) op te zwepen en te mobiliseren in een antikapitalistische, non-conformistische beweging.

Eerder dit jaar voerde De Warme Winkel Majakovski/Oktober op met een vergelijkbare radicale speelstijl. Prein en De Jong beklimmen een mobiele toiletcabine en filosoferen over vergankelijkheid, ze rennen en razen rond met jankende gitaar en takelen met behulp van het publiek een metershoge mast omhoog, vanwaar de revolutie wordt gepredikt. Hun taal is een rijke, soms onzinnige mix van Russische revolutionaire poëzie en hedendaags straatjargon. Adrenaline rijmt op idealisme en een nieuwe wereld begint in je eigen hand, „verkloot dat nu niet”. Ze trekken rond in een oude fourwheeldrive en zoeken op de locatie van de werf tussen roest en schroot de idealen van de hemel. Daarom klimt Prein de hoogte in om het volk toe te spreken en de nieuwe tijd te verkondigen.

Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van deze beproefde vorm van agitprop, ontstaan als communistische propaganda in het begin van de twintigste eeuw. Het is het theater van schreeuwen en fluisteren, van het publiek schokken en ook strelen. Ik werd er enorm door geboeid, net als destijds door De Warme Winkel. Het is locatietheater dat even zinnelijk, absurd en chaotisch is als de dichtkunst van deze grootse Russische futurist en dichter, Majakovski. Ongrijpbaar en tóch beeldend.